Gå direkt till innehåll
Månadens blomma - februari 2012

Pressmeddelande -

Månadens blomma - februari 2012

Efter en lång och mörk vinter behöver vi piggas upp. Till månadens blommor i februari 2012 har vi därför valt tre växter som gör oss extra glada - primula, gerbera och tulpaner. De är alla färgglada, lekfulla och lätta att använda för att skapa trivsel och välbefinnande.

Primula

Primulan är en blomvillig blomma som trots att det ännu är kyligt ute andas vår. Färgrikedomen är stor och det finns både enkel- och dubbelblommande sorter, varav vissa doftar fantastiskt. Det finns flera primulor att välja bland men vanligast är syrenviva, fönsterviva och jordviva.

Primulan passar mycket bra att exponera många tillsammans. Det fungerar utmärkt att placera dem i en gammal trälåda eller i en vid stor skål, eller varför inte på en vacker bricka. Alla i en färg eller blandat, det är en smaksak. Primula trivs bäst och blommar längst om de placeras ljust, men inte i direkt sol, och gärna svalt. De bör vattnas regelbundet så att jorden håller sig fuktig. Placera därför gärna dina primulor mitt i rummet så de får gott om uppmärksamhet, så kommer du samtidigt ihåg att vattna dem!

Gerbera

För 20 år sedan var gerberan nästan okänd i Sverige, men på senare tid har blomman blivit mycket populär. Det finns över 200 sorter, allt från enkla till dubbla sorter, med krusiga eller extra breda kronblad samt i olika storlekar från tallriksstora till midi- och mikroformer.

Gerbera är en vacker blomma med mycket karaktär, som fungerar utmärkt både på egen hand men också flera stycken tillsammans. Plantera gärna gerberan i en kruka du tycker extra mycket om och placera den där du ofta är. Blommar gerberan rikligt kan man med fördel klippa av en blomma och sätta den i en egen vas, den är oerhört vacker också som snittblomma. En härlig färgklick!

Precis som primulan trivs gerberan bäst om den står ljust och svalt, och när jorden är fuktig.

Tulpaner

Februari är den perfekta tiden för tulpaner eftersom utbudet av högkvalitativa svenskodlade tulpaner är rikt.

Det finns få saker som är så uppiggande som en tulpanbukett på bordet! Så frossa i tulpaner och blanda färger och former. Tulpanbuketter är fina som de är, men för att ge buketten ett extra lyft kan du blanda i några ranunkler, lite blåbärsris eller varför inte några kvistar av det du hittar i trädgården.

Det är också fint att dela upp ett tulpanknippe i flera små knippen, som du ställer i mindre vaser tillsammans på en bricka eller lite var som helst, t.ex på toaletten, i sovrummet eller vid datorn. Helt enkelt där du är och vill vara glad!

Att lyckas med tulpaner är enkelt: snitta dem och ställ dem i kallt vatten när du kommer hem. Glöm dem en timme eller två och ta sedan bort förpackningen och tulpanerna håller sig fina ca 1 vecka. Njut!

Alla hjärtans Dag tips: överraska dina nära och kära med en bukett svenskodlade tulpaner!

Ämnen

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300