Följ Blomsterfrämjandet

Kontraster i dahliakrukan.

Pressmeddelande   •   Maj 05, 2009 10:00 CEST

En ny grupp av sommardahlior har sett dagen ljus, Dahlia hybrida 'Dark Angels'. Sorterna i 'Dark Angels' har alla ett mörkt, rödaktigt bladverk och finns i åtta läckra blomfärger. En effekt av det mörka bladverket är att det framhäver blommorna lite extra.

Dahlia 'Dark Angels' finns i färgerna ljust rosa, rosa, gul, violett, orange och mörkt röd. Finns även som tvåfärgad och då i kombinationerna röd/gul och orange/röd. Sommardahlia är en utplanteringsväxt som trivs bäst på ljusa växtplatser, gärna i full sol. Här utvecklas plantorna till rikblommande exemplar som står sig tills första frosten kommer på höstkanten. Sommardahlian 'Dark Angels' är självrensande, det vill säga att man slipper ansa bort vissna blommor, och är lätt att lyckas med.

Dahlia 'Dark Angels' trivs i både rabatt, kruka och balkonglåda. Helst ska plantorna planteras i en välgödslad jord som inte torkar ut för snabbt. Viktigt är att vattna så att jorden hålls lätt fuktig och speciellt uppmärksam på detta ska man vara direkt efter planteringen. Tillsätt näring i vattnet med halv dos en gång per vecka.

Då sommardahlian 'Dark Angels' har ett buskigt växtsätt är det viktigt att ge plantorna plats vid planteringen så de får utvecklas på bästa sätt. Skulle planteringen se gles ut i början kan man alltid fylla upp jorden med vackra stenar eller snäckor som enkelt kan tas bort när plantorna börjar bli större i omfång.

Eftersom både blad och blomma är dekorativt hos sommardahlia 'Dark Angels' är det viktigt att hitta rätt samplanteringsväxter i arrangemanget som passar ihop med varandra. Enbart dahlior tillsammans blir rent och vackert och vill man blanda in något annat ska man försöka hålla sig neutral och kanske välja gråbladiga växter eller alternativt något prydnadsgräs som har en helt annan bladform. Gråbladiga växter framhäver andra växter och lugnar ner arrangemang med mycket färg i. Och just färg får vi mycket av hos sommardahlia 'Dark Angels'

För publicering i juli 2009

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.