Gå direkt till innehåll
Julstjärnans Dag firas den 12 december – Sprid julglädje med en symbol av ljus och värme

Pressmeddelande -

Julstjärnans Dag firas den 12 december – Sprid julglädje med en symbol av ljus och värmeDen 12 december firar vi julstjärnans dag. I USA har firandet en lång historia och man firade dagen redan 1852. Att en blomma har en alldeles egen dag är inte så vanligt och historien bakom dagens uppkomst är riktigt spännande.

En stjärna och dess ambassadör

Julstjärnans dag är en dag som hedrar Joel Roberts Poinsett. Joel var den första amerikanska ambassadören i Mexiko och tillika en mycket stor växtentusiast. År 1828 upptäckte han julstjärnor som växte vilda i Mexiko. Han blev så fascinerad av denna växts skönhet att han för 200 år sedan importerade den till USA och gav den sitt namn. På flera språk heter julstjärna Poinsettia. Snart speds julstjärnan med de framträdande röda högbladen i hela landet. Joel Roberts Poinsett dog den 12 december 1851. Den amerikanska kongressen introducerade därefter 1852 ”poinsettiadagen” till diplomatens ära, och den har firats till hans minne den 12 december varje år sedan dess. Även i Sverige, Tyskland och andra europeiska länder firas dagen. Att traditionen levt vidare beror säkert både på att julstjärnor är en viktig del av julens traditioner samt att de även är en viktig kultur för många odlare under vinterhalvåret.

Foto: Lina Arvidsson

Foto: Lina Arvidsson

Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe


En perfekt dag för stjärnformade hälsningar

Hur firar man då Julstjärnans Dag? Ett bra sätt är att sprida glädje till nära och kära i form av en julstjärna. Oavsett om du vill visa kärlek till en partner eller en god vän, tacka barnens lärare, mamma eller en hjälpsam granne - är julstjärnor alltid uppskattade presenter. De vackra vinterblommorna finns i många olika färger och former och genom att smycka växterna lite extra kan personliga presenter skapas. Men även utan dekoration är julstjärnan med sina tjusiga högblad en fin present helt på egen hand.

En lite rolig parentes är att man i USA även firar "Gingerbread House Day" den 12 december. Julstjärnor och pepparkakor passar fint tillsammans!

Foto: Lina Arvidsson

Foto:Lina Arvidsson

För mer information och inspiration om julstjärnor, besök

www.starsforeurope.com/se/ eller www.blomsterframjandet.se

Här hittar du också bilder för gratis nedladdning.Användning av text och bilder är gratis vid omnämnande av Blomsterfrämjandet/Stars for Europe.

Stars for Europe (SfE) är marknadsföringsinitiativet från de europeiska julstjärneodlarna Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp Plants och Syngenta Flowers. Initiativet grundades år 2000 med syftet att främja och säkra en långsiktig försäljning av julstjärnor i Europa. SfE-verksamhet finns för närvarande i 22 europeiska länder. Från 2021 till 2024 stöds marknadsföringsaktiviteter av EU som en del av kampanjen "Stars unite Europe" i sju länder: Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Sverige och Spanien.Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818