Gå direkt till innehåll
Julblommor - en lysande affär i adventstider!

Pressmeddelande -

Julblommor - en lysande affär i adventstider!

Äntligen är ”fru Fortuna” på de svenska odlarnas sida, med milt väder blir konsumenter mer köpvilliga. Svensk blomsterhandel har hittills ökat sin försäljning under hela hösten jämfört med 2010 och nu till Advent ligger ökningarna på upp till 25 % i de olika handelsleden.

Blomsterbranschen går ofta tvärs emot andra branscher och ökar försäljningen under milda vintrar och lågkonjunktur.

Mildvädret gör det lättare för konsumenterna att handla hem växter utan besvärlig paketering och risk för att de fryser. I lågkonjunktur stannar fler hemma och resandet minskar man unnar sig då mer blommor som är en billig konsumtion. Den gröna trenden för trädgård och balkongodling smittar även av sig på inomhusväxter. Det har blivit trendigt att inreda med växter igen.

Under den extremt kalla vintern 2010, som började redan i slutet av oktober, var julhandeln en mycket besvärlig säsong för många odlare med osålda blommor och väldigt höga uppvärmningskostnader. Branschen har ett stort behov av en bra säsong.

-Vi hoppas att det gynnsamma affärsklimatet fortsätter för svensk trädgårdsnäring eftersom vi har ett år bakom oss med flera bakslag i våra säsonger pga. av vädret samt de höga energikostnaderna som slår hårt mot branschen, säger Maria Lundgren, stryrgruppsrepresentant i Blomsterfrämjandet.

På Topplistan för Adventsblommorna ligger; julstjärna, hyacint, amaryllis, rumsazalea, begonia, kalankoe m.fl.

Julblommor är blomsorter som klarar att blomma den mörka årstiden när de flesta växter går i vila pga. av för lite ljus. Hyacint, rumsazalea och amaryllis är växter som blommar på lagrad energi från sommaren innan. Julstjärna, särskilda begoniasorter samt kalankoe har en sällsam förmåga att klara av blomning trots det sparsamma ljuset. Skötseln är enkel med vattning bara ett par gånger/vecka. Undantaget är rumsazalea som behöver mer regelbunden vattning varannan dag men i gengäld får du en hälsosam luftfuktare hemma.

En riktig god jul till alla blomsterälskare!

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300