Gå direkt till innehåll
Försäljningen av tulpaner går trögare än normalt.
Försäljningen av tulpaner går trögare än normalt.

Pressmeddelande -

Högsäsongen nalkas för svenska prydnadsväxtodlare, men Corona hotar försäljningen

Våren är den viktigaste försäljningsperioden för svenska trädgårdsmästare och växthusen är nu fyllda med blommor och växter. Men i Coronavirusets kölvatten följer rejält minskad efterfrågan på växter. I normala fall sker merparten av svensk växtförsäljning under våren, då miljontals penséer, tulpaner, minipåskliljor, pelargoner och andra växter lämnar växthusen för att hamna i hem och trädgårdar runt om i Sverige.

Oron är mycket stor bland svenska odlare. Försäljningen för svenska växter går trögare än normalt i samtliga butiksled. Rädslan finns också att butiker och garden centers kommer att tvingas stänga ner, vilket skulle få katastrofala följder. Både arbetstillfällen och de svenska odlarna riskerar att försvinna.

-Som läget är just nu ser vi en tydligt minskad efterfrågan, berättar Robert Henriksson som är ordförande för svenska blomsterlöksgruppen. Tulpaner säljs inte i den utsträckning som vi skulle önska och odlarnas lager byggs på fortsätter Robert Henriksson.

Även inställda mässor slår hårt mot de svenska odlarna. Under normala omständigheter arrangeras ett 15-tal trädgårdsmässor över hela landet där den största, Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan, samlar uppemot 60 000 besökare. På dessa mässor handlas det stora mängder svenska växter och besökarna får mängder av trädgårdsinspiration. Inställda mässor innebär minskad försäljning samt förlorade tillfällen att möta den trädgårdsintresserade publiken.

Dagligvaruhandeln fortsatt viktig

De tulpanodlare som i dagsläget klarar sig bäst är de som säljer till dagligvaruhandeln. Speciellt de dagligvarubutiker som erbjuder tulpaner i sin online-försäljning har fortsatt god försäljning.

Vår förhoppning är att fler butiker lägger till tulpaner och även andra växter i sitt online utbud eftersom det skulle underlätta distributionen, säger Robert Henriksson.

Kreativa lösningar

Det finns redan många butiker och kedjor som jobbar med kreativa försäljningslösningar. Blomsterbutiken Blomsterpigan erbjuder till exempel Drive Through och plantskolan Flyinge Plantshop har flyttat ut sina kassor utomhus för att få folk att komma trots oro för coronavirus.

-Vi har haft Drive Through under flera år, men har valt att kommunicera det mer nu i Coronatider, berättar initiativtagaren Johanna Neckman.

Idéen till Drive Through kom främst till eftersom det är svårt att parkera runt butiken som ligger i centrala Malmö.

-Än så länge har vi inte sett så stor ökning av vår Drive Through-verksamhet, däremot ser vi att allt fler av våra kunder väljer att skicka blommor med Ta hand om dig hälsningar till släktingar och vänner. En annan del som ökar är hemleveranser till folk som vill ha det fint på sina hemmakontor, berättar Johanna.

Några mil från Blomsterpigan i Malmö ligger växtbutiken Flyinge Plantshop. Inte heller för Flyinge Plantskop är utomhuskassor något nytt.

-I normala fall flyttar flera av kassorna ut när värmen kommer. Nu har vi valt att tidigarelägga flytten, trots att det fortfarande är ganska svalt vissa dagar. Dessutom har vi flyttat ut samtliga kassor, berättar butikschef Pontus Eriksson.

Merparten av Flyinge Plantshops verksamhet är redan utomhus, men nu har förutom alla kassorna även caféet flyttat ut tidigare än vanligt för att locka besökarna att stanna på en ute-fika. Förändringarna har mottagits positivt av både följarna på sociala medier och kunderna på plats berättar Pontus Eriksson.

Ser hoppfullt på framtiden trots många hot

Att Coronaviruset kommer att påverka vårens försäljning är oundvikligt, men med många kreativa försäljningslösningar hoppas Maja Persson som är expert på LRF Trädgård att odlingsföretagen kommer helskinnade ur krisen.

-Det viktigaste för oss är att kunderna fortsatt vill och har möjlighet att köpa svenskodlade växter. Om försäljningen fortsätter minska så kommer företag att ha svårt att överleva till nästa år, avslutar Maja Persson.

Detta kan du som konsument göra för att stötta:

  • Är du frisk och symtomfri – gå ut och handla svenskodlade tulpaner, blommor och växter så länge myndigheterna inte avråder.
  • Kan du inte besöka en butik, handla på nätet eller ring till din butik och fråga om de kan köra hem varorna.
  • Fråga efter svenskodlade växter och titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige.
  • Om du handlar åt någon äldre eller sjuk person, överraska genom att även ta med en bukett tulpaner eller en kruka med vårblommor.
  • Är det någon du inte kan besöka, skicka istället blommor via bud. Säg att du önskar svenskodlade.

Kontakta gärna odlare:

Lars Hallenberg, Sörby Handelsträdgård, Gävle 026-66 33 33

Bengt Lennartsson, Lennartssons Handelsträdgård, Väröbacka 0340-66 52 84

Björn Lagergren, Lagergrens Handelsträdgård, Lenhovda 0474-484 80

Anders Alverbäck, Alverbäcks Blommor, Ekerö 08-564 108 50

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll