Gå direkt till innehåll
Har storleken någon betydelse?

Pressmeddelande -

Har storleken någon betydelse?

På Nordiska Trädgårdsmässan var Blomsterfrämjandets penséhörna välbesökt. Här passade vi bland annat på att fråga konsumenter om favoritfärg på penséer och vilken storlek hos penséblomman som besökarna föredrog. Många andra frågor diskuterades med besökarna, frågor som vi själva ställer oss och som många andra undrar över.

Vad är skillnaden på pensé och viol?

Den här frågan ställde vi verbalt till utvalda personer men ingen var riktigt klar över vad skillnaden var. Jag kan meddela att även vi på Blomsterfrämjandet har gått bet här och någon bra definition på begreppet pensé och viol lyser med sin frånvaro. Här gäller alltså vissa regler men som vanligt finns det ingen regel utan undantag.

Vad tyckte besökarna på mässan?

Vi blev nyfikna på vad människor tycker om penséer och beslutade oss för att ställa några enkla frågor och hade hoppats på några 100 svar men överraskande nog var det 1090 personer som välvilligt fyllde i formuläret som bestod av 7 frågor.

Man kan alltid vända och vrida på den här typen av undersökning men vi har trots det valt att redovisa några siffror som vi tycker är intressanta. Vi är glada för att det var så många besökare från stora och spridda delar av vårt land som deltog i undersökningen, det var inte bara personer boende i närheten av Älvsjö som besvarade våra frågor. Mässan i Älvsjö lockar besökare som har ett gediget trädgårdsintresse. Om det nu var så att fler kvinnor än män besökte mässan ska vara osagt men det var i alla fall flest kvinnor som fyllde i Blomsterfrämjandets frågeformulär.

Resultat av undersökningen

  • 1090 personer fyllde i frågorna, 979 kvinnor och 111 män
  • 689 av dem var i åldersgruppen 40 – 65 år.
  • 682 bodde i villa och 217 av alla 1090 hade även fritidshus. De här 217 personerna bodde inte alla i villa utan även i lägenhet och radhus.
  • 518 personer uppger att de köpte 11 – 24 penséer varje säsong.
  • 512 personer tyckte bäst om småblommiga penséer. Det var endast här som det skiljer sig mellan män och kvinnor. Kvinnor tycker bäst om småblommigt medan männen tycker bäst om penséer med mellanstora blommor.
  • Färgen blå var mest omtyckt och man köpte den naturligtvis mest för att det var en favoritfärg. Efter det köpte man en viss färg på pensén för att den skulle matcha övriga växter och i tredje hand för att penséerna skulle matcha huset där man bor. Här var det ingen skillnad mellan män och kvinnor.

För dig som inte köpt eller planterat dina penséer ännu skickar vi med en liten film som ger dig värdefulla tips. Paret på filmen heter Jenny och Jörgen Nilsson som tillsammans driver Dammstorps Handelsträdgård.

Vårt tips är att testa nya varianter på penséer, glöm inte bort de storblommiga med sina fladdrande kronblad och ampelvarianterna som väller över krukkanten. Alla kan hitta sin penséfavorit.

Se bifogad film med planteringstips.

Ämnen

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300