Gå direkt till innehåll
[Hävvkera] – i skön förvandling

Pressmeddelande -

[Hävvkera] – i skön förvandling

Alunrotens utseende och ett nytt uttal av det vetenskapliga namnet Heuchera [hävvkera] gör att vi spärrar upp ögonen lite extra för den här växten. Från mörkaste purpur till ljusaste gröna med inslag av bland annat silver/grå strimmor gör alunroten till ett mycket spännande inslag i trädgården.

Alunrotens gränslösa färgspektra

Det går inte att komma undan, man måste bara ha en eller flera alunrotsorter i trädgården. Hos alunroten uppmärksammar vi speciellt bladens färger och mönster. Det verkar inte finnas några gränser för vilka bladfärger som kan åstadkommas, de finns i t.ex. purpur, silver, brons, tenn, koppar, chokladbrunt, orange, skarpt limefärgat och nästan vitt och lägg där till alla strimmor och marmoreringar som också dekorerar bladen .

Uttal och nya sorter

De som har sett och läst om [hävvkera]  vrickar säkert tungan när man nu ska lära om hur man uttalar Heuchera. Namnet på släktet har sitt ursprung från en tysk botanist och läkare Johann Heinrich Heucher (1677-1747)och länge har vi uttalat namnet som [höjjtjera].

Heuchera finns även med i en lyckad korsning tillsammans med Tiarella som resulterade i Heucherella.

Runt år 1995 fanns det ca fyra alunrotsorter i odlingsledet och nu 15 år senare har vi fått, och fortsätter att få, en enorm utveckling när det gäller nya sorter. Idag har de flesta nyheterna hos alunrot sitt ursprung i USA där ett intensivt förädlingsarbete med att ta fram nya färgkombinationer ständigt pågår.

Mer utförlig information om alunrot hittar du i bifogat dokument längst ner under bilderna.

För publicering under sommaren 2010.

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300