Gå direkt till innehåll
[Hävvkera] – i skön förvandling

Pressmeddelande -

[Hävvkera] – i skön förvandling

Alunrotens utseende och ett nytt uttal av det vetenskapliga namnet Heuchera [hävvkera] gör att vi spärrar upp ögonen lite extra för den här växten. Från mörkaste purpur till ljusaste gröna med inslag av bland annat silver/grå strimmor gör alunroten till ett mycket spännande inslag i trädgården.

Alunrotens gränslösa färgspektra

Det går inte att komma undan, man måste bara ha en eller flera alunrotsorter i trädgården. Hos alunroten uppmärksammar vi speciellt bladens färger och mönster. Det verkar inte finnas några gränser för vilka bladfärger som kan åstadkommas, de finns i t.ex. purpur, silver, brons, tenn, koppar, chokladbrunt, orange, skarpt limefärgat och nästan vitt och lägg där till alla strimmor och marmoreringar som också dekorerar bladen .

Uttal och nya sorter

De som har sett och läst om [hävvkera]  vrickar säkert tungan när man nu ska lära om hur man uttalar Heuchera. Namnet på släktet har sitt ursprung från en tysk botanist och läkare Johann Heinrich Heucher (1677-1747)och länge har vi uttalat namnet som [höjjtjera].

Heuchera finns även med i en lyckad korsning tillsammans med Tiarella som resulterade i Heucherella.

Runt år 1995 fanns det ca fyra alunrotsorter i odlingsledet och nu 15 år senare har vi fått, och fortsätter att få, en enorm utveckling när det gäller nya sorter. Idag har de flesta nyheterna hos alunrot sitt ursprung i USA där ett intensivt förädlingsarbete med att ta fram nya färgkombinationer ständigt pågår.

Mer utförlig information om alunrot hittar du i bifogat dokument längst ner under bilderna.

För publicering under sommaren 2010.

Ämnen

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300