Gå direkt till innehåll
Blommor i nyanser av gult ger härlig påskstämning. Foto: Åsa Myrberg
Blommor i nyanser av gult ger härlig påskstämning. Foto: Åsa Myrberg

Pressmeddelande -

Gör det mysigt hemma i påsk

I år är det en ovanlig påsk. Att träffa släkten och fira tillsammans går för många bort direkt. Alla vill vi hjälpas åt att skydda våra äldre och inte utsätta någon för onödiga risker. Att åka på semester utomlands under påsklovet är uteslutet, och inte heller att bege sig till svenska fjällen rekommenderas. Har man turen att ha en sommarstuga eller kolonilott i närområdet kan det vara ett alternativ, men för de flesta av oss återstår att stanna hemma.

Vilket inte måste vara så tokigt! Det är ett ypperligt tillfälle att göra det du tycker om hemma och dessutom kan du unna dig att göra det riktigt påskmysigt. Samtidigt som du pyntar hemma, kan du vara stolt över att stötta svenska odlare. För precis som många restauranger, butiker och småföretagare har odlarna det tufft just nu.

Här tipsar vi om några favoritväxter som alla sprider härlig stämning och piggar upp med glada färger. Och som självklart är odlade i Sverige av duktiga trädgårdsmästare.

Begonia – gul som en sol

Det finns många olika typer av begonia men den vi använder för att lysa upp till påsk är Begonia x hiemalis. Den finns i många olika färgnyanser och till påsk såklart i vackert gula nyanser. Den passar förnämligt båda att ställa på fönsterbrädan, på bordet som alternativ till en blombukett samt i uterummet och på den inglasade balkongen så länge det inte blir för kallt på natten.

För att blomningen ska vara så länge som möjligt ska växtplatsen vara ljus. Du behöver inte vattna så ofta, begonian vill stå relativt torrt och jordytan ska torka upp lätt mellan vattningarna. Svag näring vid varje vattningstillfälle under blomningen ger bäst resultat. För att blomman ska vara riktigt snygg är det bäst att plocka bort vissna blommor.

Tips! Begonia blommar rikligt så nyp av en stjälk och sätt i en liten glasvas. Det blir en söt installation som passar lika bra på bordet som i fönstret. Foto: Lina Arvidsson

Minipåskliljor Tête-à-tête – tålig blomsterlök

En av de allra mest påskiga växterna är minipåsklilja eller Narcissus ’Tête-à-tête’ som dess vetenskapliga namn lyder. ’Tête-à-tête’ är en relativt låg, småblommig sort med näpna blommor som är lätt att jobba med. Den håller formen bra, är robust och går dessutom lätt att dela till enskilda lökar lämpliga för pyssel.

Påskliljan är tålig för låga temperaturer så även om det är snö och någon minusgrad ute klarar den sig fint. Minipåskliljan fungerar även bra att använda inomhus, men blommorna håller bättre ju svalare det är. Så oavsett om det gäller trappan, uterummet, påskbordet eller fönsterbrädan sprider de små gula solarna glädje och påskstämning.

En bonus med minipåskliljorna är att när de väl har blommat över kan de planteras ut i trädgården eller på odlingslotten, där de lever vidare och bjuder på vårblomning år efter år.

Tips inne! Plocka ut minipåskliljorna ut krukan och dela försiktigt på lökarna. Placera dem sedan en och en i vackra glas, en äggkopp eller annan liten vacker skål. Mycket dekorativt! Foto: Annika Christensen

Tips ute! Minipåskliljor är fina att använda på gravplatsen där de lyser upp, och även här blommar år efter år, förutsatt att de kan planteras ner i jorden.

Tulpaner – snittblomman framför andra

Svenskarnas mest älskade snittblomma är utan tvekan tulpanen och det finns fortfarande gott om svenskodlade tulpaner. Under påsken är utbudet stort och det finns många härliga sorter att välja bland. Gula tulpaner är såklart en klassiker till påsk, men orange, lila, vita och blandbuketter är också mycket populära. Tulpaner är fina helt för sig själva, men också tillsammans med grenar från trädgården. Gulblommig forsythia eller körsbärskornell förstärker det gula och spirande björkris passar fint till påsk.

Tips! Släktingar och vänner som du inte har möjlighet att besöka kan du istället skicka en bukett tulpaner till. Det kommer garanterat att lysa upp deras tillvaro. Säg till när du beställer tulpanerna att du önskar svenskodlade och allra helst lokalodlade tulpaner, så stöttar du våra svenska odlare så att de även finns kvar nästa påsk. Foto: Blomsterfrämjandet

Bjud på utefika

Om vädret tillåter är det en bra idé att träffas och umgås ute. Fixa gärna en mysig fikaplats ute på altanen, längs söderväggen eller där det är behagligt att vara. Det finns många växter som är fina att använda ute, lite beroende på var i landet du bor.

Är det fortfarande kallt på nätterna är minipåskliljor och penséer de tåligaste. Ju längre söderut du kommer, desto mer finns det att välja bland. Väldigt fint är det så kallade vårflirt-sortimentet. Det är färdiga mixar av perenner och vårblommor som harmoniserar, till exempel blandningar av alunrot, förgätmigej, gyllenlack, primula och prydnadsgräs. Härliga och lite lyxiga kombinationer att plantera på trappen och njuta av länge.

Var hittar jag växter?

Så länge du är symtomfri och frisk och inte tillhör någon riskgrupp går det bra att handla växter som vanligt. De flesta livsmedelsbutiker, blomsterbutiker, garden center och byggvaruhus med växter håller fortfarande öppet i Sverige.

Har du inte möjlighet att handla erbjuder många butiker såväl hemkörning som online-beställningar. Många blomsterbutiker erbjuder även att ta betalt ute på gatan. Ring och fråga om du inte vet hur du ska göra, tillsammans ska vi hålla Sverige blommande även denna vår!

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare information, bilder 0736-585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Presstexter, hemsida 0708690567

Relaterat material