Gå direkt till innehåll
Doft och färg i naturligt material

Pressmeddelande -

Doft och färg i naturligt material

En naturligt, fridfull stil och smak sätter sin prägel på den kommande julen. Vi har under året som gått använt oss av mer och mer naturliga och ljusa material i dekorationer och inredning. Vi har hittat mängder av krukor och dekorationer som är gjorda i bark och pinnar från bland annat björk, ett svenskt och riktigt ljust träslag. Det går att förena det naturliga med högglans och riktiga julfärger som rött utan problem. (Exempel finns på bilder som bifogas i det här meddelandet).

Hyacinter

En fröjdefull jul utan dofter i olika styrka kan vi inte motstå. Hos svenska odlare finns det ca 10 -12 stora huvudsorter bland hyacinterna. Dofterna på hyacintblommorna varierar med olika styrka och därför är de indelade i tre olika steg; svag, medel och fyllig doft. Under de senaste åren har trenden varit att konsumenterna frågar efter de sorter som har mest doft, kanske för att man förknippar julen med just doften av hyacint. Doftkodningen tillkom eftersom konsumenterna efterfrågade hyacinter som INTE doftade så mycket och nu har alltså trenden vänt. Ett exempel på en starkdoftande hyacint är ’Blue Star’ som med sina små härliga blå klockor sprider en fantastisk doft över hela hemmet. Vill man istället hålla sig till de mer svagdoftande sorterna är ’Pearl-sorterna’ att föredra: ’Pink Pearl’, ’Blue Pearl’ eller ’White Pearl. De flesta svenskproducerade hyacinterna är märkta när de når butiken, allt för att underlätta för konsumenterna.

Amaryllis

Amaryllislökar kommer numera från många länder i hela världen och har blivit en av julens största favoriter i julkrukan.

Amaryllislökarna kommer till våra svenska odlare (blomsterlöksdrivare) i september månad för att planteras i långa rader. Amaryllisen har passerat alla andra julblommor när det gäller populariteten och vi har nog inte sett slutet där ännu. En av de mest åtråvärda sorterna är ’Benfica’, en mörkt röd sort, som bara finns i begränsad mängd men är älskad i alla led; odling, butik och konsument. För övrigt är det de röd/orange färgerna som är mest populära.

Generella tips om julens lökväxter:

- Alla de blommande jullökarna kan med fördel köpas helt gröna så knoppen eller knopparna endast kan anas. Genom att köpa knoppiga exemplar kan utvecklingen följas på hemmaplan och det blir en händelserik tid man har framför sig.

- Värme och vatten ger ett snabbare utvecklingsförlopp och en ostabilare planta.

- Hyacinter och tazetter kan med fördel placeras i svalare utrymmen nattetid eller under de tider man inte är hemma, allt för att hållbarheten ska förlängas.

Så sköter du hyacinten:

- Vattnas sparsamt, låt jorden torka upp mellan givorna.

- Ställs svalt nattetid för förlängd blomningstid.

- Kan placeras i fönster eller en bit in i rummet.

Så sköter du amaryllisen:

- Vattna sparsamt, annars blir blomstänglarna långa och krukan kan lätt tippa.

- Exemplar i knopp ställs på ljus växtplats. När knopparna visar färg klarar amaryllisen även att placeras en bit in i rummet.

- Trivs i rumstemperatur.

För publicering under hösten.

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300