Gå direkt till innehåll
En kär nyhet

Pressmeddelande -

En kär nyhet

Nu finns även en rosa paraplycyklamen, Cyclamen persicum ’Pink Fleur en Vogue´ på marknaden. Det är en ny sort av paraplycyklamen med en mycket speciell färgsättning, dess foderblad är benvita medan kronbladen är vackert rosafärgade. Kontrasten mellan de ljusa foderbladen och de färgade blommorna ger sorten ett karaktärsfullt utseende. ’Purple Fleur en Vogue´ och ’White Fleur en Vogue’ är andra sorter på marknaden med purpurfärgade respektive vita blommor.

Paraplycyklamen introducerades för ett par år sedan i Sverige och det som skiljer dem från vanlig cyklamen är främst blommans utseende. Den traditionella cyklamens kronblad är vridna uppåt medan paraplycyklamen fäller ut sina kronblad likt vingar eller ett utfällt paraply. Foderbladen, som sitter som ett skal som omger och skyddar blommorna under deras tillväxt öppnar sig först när blommorna slår ut. Foderbladen på paraplycyklamen har mer karaktär än andra cyklamen; de är kraftiga, vita och syns tydligt. De sitter kvar långt efter att blomman fallit av.

Paraplycyklamen fungerar under hösten utmärkt både inomhus och utomhus. Inomhus är den fin att ställa såväl på fönsterbrädan som inne i rummet. Allra bäst trivs cyklamen om det är lite svalare t.ex. i sovrummet, på den inglasade balkongen eller i uterummet. Vattna den gärna underifrån och plocka bort vissna blommor efterhand, eftersom det gynnar bildandet av nya blommor.

Cyklamen kan även planteras utomhus på hösten. Några lättare nattfroster står den emot men då vintern gör sin entré fryser den bort. Placeras cyklamen i en kruka invid husväggen eller på en trappa under tak kan de hålla sig fina länge, åtminstone i södra Sverige.  Paraplycyklamen är mycket fin tillsammans med silverfärgade växter.

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300