Gå direkt till innehåll
Cyklamen är en klassisk krukväxt som trivs alldeles ypperligt i planteringar utomhus.
Cyklamen är en klassisk krukväxt som trivs alldeles ypperligt i planteringar utomhus.

Pressmeddelande -

Cyklamen – en klassisk krukväxt som trivs ute

Cyklamen är en i naturen vårblommande växt som genom förädling och drivning blivit en klassisk krukväxt på hösten. Cyklamen har använts som krukväxt länge och tillhör definitivt den kategori krukväxter som vi numera benämner mormors- eller tantblommor. Den växer vild i hela Medelhavsområdet och i alperna, och förr kallades cyklamen också alpviol. Cyklamen har funnits som krukväxt i över hundra år och genomgått många förädlingar under åren. Nya färger, storlekar och former på blommorna, doftande och minivarianter har lanserats.

Skötsel

Oavsett förädlingar har alla cyklamen i stort sett samma krav på skötsel. De vill stå ljust och svalt. Knölen vill inte blir blöt, så vattna gärna nerifrån genom att hälla vatten på fatet eller i ytterkrukan. Vissna blommor ska inte skäras av, utan dras loss med ett ryck så att hela stjälken lossnar vid rotknölen. Risken är annars att omgivande knoppar och bladskaft ruttnar.

Fungerar utmärkt utomhus

Trots otaliga förädlingar är det svårt att få fram cyklamen som trivs riktigt bra i moderna hem som ofta är alltför varma och torra. Lyckas du inte med dina cyklamen inne behöver du inte misströsta, cyklamen trivs alldeles ypperligt att använda i planteringar utomhus. Växten klarar ett par minusgrader på hösten men övervintrar inte. Cyklamen trivs mycket bra i entrékrukan eller balkonglådan, och är fin både i samplanteringar och att använda för sig själv. Ett inglasat uterum är också en utmärkt växtplats.

Bukett

Många moderna cyklamen är otroligt rikblommande. Plocka gärna en liten bukett och sätt i en vas. Resultatet är bedårande! Glöm inte att stoppa ner näsan och dofta, flera sorter har en ljuvlig doft.

InspirationAtt placera flera olika sorter av cyklamen tillsammans på en bricka, lågt fat eller korg är fint. Foto: Åsa Myrberg

En installation med cyklamen planterade i olika glasvaser. Här har plantorna tagits ur sina krukor, sköljts av och exponerat sina rötter. Tänk bara på att placera knölarna så högt att de inte blir blöta. Foto: Åsa Myrberg

Cyklamen och alunrot i matchande färgkombinationer. Foto: Åsa Myrberg

Lekfulla kombinationer av alunrot och cyklamen. Foto: Åsa Myrberg

En grå ytterkruka lugnar ner när växternas färger är intensiva. Foto: Åsa Myrberg

Cyklamen passar utmärkt även till moderna krukor och fasader. Gärna i kombination med olika prydnadsgräs och tåliga utplanteringsväxter. Foto: Emilia Ahlgren

När Victoria Skoglund väljer sällskap till cyklamen blir det växter i toner av silver. Foto: Lena Granefelt

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll