Gå direkt till innehåll
Blomsterfrämjandets projektledare Malin Hidesäter och Erika Wallin berättar om sina personliga favoriter.
Blomsterfrämjandets projektledare Malin Hidesäter och Erika Wallin berättar om sina personliga favoriter.

Pressmeddelande -

Blomsterfrämjandet tipsar

Nu levererar trädgårdsmästarna mängder av svenskodlade växter att plantera i krukor, amplar och balkonglådor. Sortimentet är stort och det finns något för alla. Blomsterfrämjandets projektledare Malin Hidesäter och Erika Wallin berättar om sina personliga favoriter.

Erikas topp 5 lista

Solrosor

Pelargoner

Tomater

Kryddväxter

Snötörel ’Diamond Frost’

-I min trädgård har det alltid funnits solrosor, pelargoner, tomater och kryddväxter. Snötörel är en senare bekantskap som jag tycker otroligt mycket om. Snötörel är en växt med luftigt växtsätt och mängder av små vita blommor som nästan blir till självlysande moln på kvällen, berättar Erika.

Erika bor i Skåne och basen i hennes trädgård utgörs av knotiga gamla äppleträd som troligen planterades i början av 1920-talet. Trädgården omgärdas av tre olika häckar; liguster, järnek- och bokhäck samt friväxande buskage med syren, forsythia, trädhibiskus, lagerhägg, rododendron, buddleja mm.

-Nu på våren är det en fantastisk blomsterprakt, men i mitten av sommaren är det lätt att trädgården blir väldigt grön. Då är pelargoner tacksamma att addera eftersom de bjuder på färgstark blomning hela sommaren. Kärlekspelargon och Queen of Wien är två favoriter, och hängpelargoner använder jag gärna till balkongen. Jag tycker också om att plantera pelargon i ampel och hänga i äppleträd. Solrosor är en annan favorit, eftersom de är så pampiga, kaxiga och lyser som solar. Bina älskar dem och de utgör en vacker vintersiluett när de har blommat över. De gör mig glad hela året, säger Erika.

Erika tycker att det ätbara är ett måste i trädgården. Förutom vinrankor och bärbuskar, har hon ett grönsaksland med klassiker som morötter, grönkål, bönor och färgglada ringblommor. Hon tycker om att odla direkt i jorden, och under våren har hon till och med tagit bort del av stenterrassen för att istället anlägga en kryddträdgård. Även ogräs som maskrosor, kirskål och brännässlor används i matlagningen.

- Att ha en liten kryddträdgård är trevligt och kryddväxter som jag inte klarar mig utan är salvia, rosmarin och gräslök. I år har jag utökat med citronverbena och apelsintimjan, efter tips från trädgårdsmästare Bengt Jönsson. En annan favorit är tomater. De odlar jag dock i krukor, både i uterummet och på terrassen, samt även samplanterade med sommarblommor. Tomater kan man aldrig ha för många av och det finns så många goda sorter! avslutar Erika.

Erikas 5 bästa trädgårdstips

  • Skaffa tunnor och samla ditt regnvatten från taket. Tunnor i trä är som smycken i trädgården och du tar tillvara på vattnet.
  • Hjälp till att bevara den biologiska mångfalden genom att använda olika växter i din trädgård. Plantera gärna växter som pollinerande insekter tycker om. Generellt är det bra med enkla blommor som doftar, men all växtlighet är bättre än hårdgjorda ytor. Finns det äldre växter på tomten, behåll dem gärna om det går. 
  • Glöm inte att gödsla dina växter. Sommarblommor behöver näringen för att orka blomma hela sommaren. Tillsätt långtidsverkande näring i jorden eller vattna med svag näringslösning.
  • Det är härligt att kunna ta tillvara på det man odlar i trädgården, men ibland blir skörden allt för stor för att kunna ätas samtidigt. Testa då att fermentera, det är ett enkelt sätt att bevara grönsaker och både nyttigt och gott.
  • Gör ett fågelbad. Det är vackert att nypa av blommor och lägga i badet.

Malins 5 i topp

Svartöga

Rosenskära

Jätteverbena

Sommarljus

Trädgårdsverbena

Malin bor i en villa med en lummig trädgård i södra Stockholm. I hennes trädgård finns ett stort gammalt körsbärsträd med makalös blomning. I trädgården har hon ett charmigt växthus i vitmålat trä och pallkragar i olika nivåer. Runt huset finns ett par olika uteplatser och det är här hon odlar allra helst.

-Jag tycker väldigt mycket om att odla olika sommarblommor i krukor. Jag väljer rejäla terrakottakrukor som jag grupperar på olika sätt. Det skapar härliga planteringar med variation i form, färger och höjd. Både på verandan, terrassen och i entrén skapar jag installationer med olika växter och krukor, berättar Malin.

En av Malins favoriter är svartöga. Det är en frodig slingrande, klängande växt som kan få upp till ett par meter långa rankor. Många förknippar svartöga med blommor i orange och gula toner, men växten finns i fler färgnyanser.

-Det har kommit nya spännande färger av svartöga. Det finns tex en gammalrosa sort som jag låter slingra upp i spaljén vid vårt hus. Den gammalrosa nyansen passar fint till sommarljus och rosenskära, som är två av mina andra favoriter. Kombinationen skapar ett lugn som är mycket avkopplande, tipsar Malin.

En annan sak som Malin tycker är hemtrevligt och avkopplande är att höra ljudet av surrande bin och humlor, och se fjärilar som flyger runt bland blommorna. Flera av Malins favoriter är även pollinerarnas favoriter; jätteverbena, rosenskära, trädgårdsverbena och sommarljus är alla bra val för att locka till sig pollinerare.

Växthuset i Malins trädgård är mer av karaktären ateljé och verkstad än för odling.

-Växthuset är för mig inte främst en odlingsplats. Precis som Erika har jag lite tomater och pelargoner här, men framförallt är det en plats för arbete och umgänge. En plats där jag kan vara kreativ och dricka bubbel med mina vänner. Odlar gör jag istället i mina pallkragar där jag har tulpaner, rabarber och kryddor. I en av pallkragarna tömmer jag min bokashi och arbetar med jordförbättring, avslutar Malin.

Malins 5 bästa trädgårdstips

  • Avsätt en av dina pallkragar för jordförbättring och töm din bokashi här.
  • Plantera i rejäla krukor med stor jordvolym så blir det enklare att vattna, rötterna får gott om plats och växterna utvecklas bättre.
  • Våga lita på din magkänsla och välj växter som du tycker är fina tillsammans. Det måste inte se ut på ett visst sätt. Släpp din ängslighet, udda kombinationer blir ofta oväntat bra! Ovanliga blandningar med variation i höjd, form och färg skapar mer dynamik.
  • Plantera inte dina sommarblommor för tätt, eftersom de växer till sig med tiden och vill ha tillräckligt med ljus och luft för att trivas optimalt.
  • Sommarblommor blommar i regel väldigt rikligt, nyp av blommor och gör små buketter som du kan njuta av inomhus.

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden