Följ Blomsterfrämjandet

Blommor på mors dag – en kär tradition

Pressmeddelande   •   Maj 15, 2012 11:00 CEST

Sista söndagen i maj firar vi mors dag. Traditionen bjuder att alla mödrar firas lite extra, allra helst med blommor och kärlek. Men hur kommer det sig egentligen att vi firar mors dag?

I de flesta kulturer är aktningen och kärleken till modern av stor betydelse. Redan i antikens Grekland firades modersgudinnan Rhea med en vårfest. Romarna firade sin motsvarande gudinna Kybele, också med en vårfest.

I anglosaxisk tradition fanns ett folkligt morsdagsfirande på 1600-talet då unga män och kvinnor som arbetade som lärlingar, drängar och pigor fick ledigt sista dagen i fastan för att åka hem och fira Mothering Sunday.

I USA började mors dags firandet 1908 och det spreds snabbt. 1911 firande man även i Mexiko, Kanada, Kina, Japan, Sydamerika och Afrika. År 1919 nådde firandet till Sverige. I början var det många som inte riktigt visste vad de skulle göra av dagen och därför gavs ett litet häfte ut kallat ”Mors dag” med tips på hur mor kunde firas!

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushålls-

arbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt

gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Punkterna måste betraktas mot bakgrunden att de flesta kvinnor på den tiden var hemmafruar och skötte allting i hemmet. För dem var mors dag förmodligen något av en efterlängtad semester.

Men även en nutida dubbelarbetande mor är värd extra uppvaktning och att ge blommor på mors dag är en fin tradition väl värd att bevara! En blomma på kaffebrickan eller några blommor nerstuckna i en kaffekopp ger en skön start på dagen.

Att mors dag firas just i slutet av maj när våren på fullt allvar har kommit gör att vi kan njuta av ett rikt utbud av blommor. Slutet av maj är en fantastisk tid för många växter och det finns mycket att välja mellan. För den som vill ge något som skänker glädje hela säsongen lyfter vi på hatten för alla fina ampelväxter som finns i handeln just nu.  

Vanliga ampelsorter är lobelia, petunia, hängpelargon, surfinia, femtunga, begonia, verbena och njurvinda.

Tips vid inköp av amplar

  • Se till att ampeln har en bra volym där det finns gott om plats för rötter och jord.
  • Tänk på ampelns placering. De flesta sorter trivs bäst i vindskyddat läge. Många sommarblommor blommar villigt med mycket sol.
  • Vattna regelbundet. Stark sol och vinddrag torkar ut snabbt
  • Rensa bort vissna blommor. Det ger kraft åt plantan att blomma vidare under lång tid.

 

 

 

 

Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.