Gå direkt till innehåll
Amaryllisens dag 19 november

Pressmeddelande -

Amaryllisens dag 19 november

Amaryllis är den perfekta blomman till jul eftersom den är så sagolikt vacker. Den har attityd och skapar stämning samtidigt som den är busenkel att lyckas med. Amaryllis finns i många olika färgnyanser och med varierande form och storlek på de eleganta blomklockorna. Den 19:e november firar vi Amaryllisens dag och det är en perfekt dag att köpa hem amaryllisar i kruka från affären få att få dem i blom lagom till jul.

Att följa en amaryllis från lök tills dess att den börjar blomma är en otrolig upplevelse. Ur den vackra löken sträcker sig kraftiga blomstänglar och knubbiga knoppar bildas som till slut slår ut i magnifik blomning.

De amaryllisar vi njuter av är vanligtvis hybrider inom släktet Hippeastrum. Hippeos betyder ryttare och astron stjärna. Namnet syftar på blommornas stjärnlika utseende samt på att bladen ser ut som om de red på stjälken. Det finns både småblommiga, s.k. miniatyramaryllis och storblommiga amaryllis. Utbudet av färger på blommorna är enormt och man kan välja mellan vita, rosa, orange och röda nyanser, både enfärgade och tvåfärgade.

Lite förvirrande är att det även finns en annan lökväxt vars vetenskapliga namn är Amaryllis. På svenska heter den kapamaryllis och har fler, men mindre blommor på en lång stängel.

Skötsel

För att utvecklas väl behöver amaryllis endast vattnas sparsamt. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Näring behöver inte tillsättas eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.

Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare drivs den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre.

Inredningstips

  • Amaryllis fungerar lika bra oavsett om den står i kruka eller används som snittblomma.
  • Ibland blir amaryllisstänglarna väldigt långa vilket gör att hela blomman lätt välter. Använd då istället blommorna som snitt. De är hållbara och kan placeras i en vacker vas, ensamma eller tillsammans med andra snittblommor. Mycket tjusigt är det att hänga amaryllisar upp och ner, i ett fönster, över matbordet eller kanske i ljuskronan. Amaryllisstjälken fylls då med vatten, vilket gör att blommorna håller sig fräscha länge.
  • Vill du ha amaryllis i kruka är tunga krukor att föredra, då de inte välter lika lätt. Det finns också olika typer av stöd som gör att blommorna hålls uppe. Grenar från trädgården eller skogen ger också utmärkt stadga.
  • Placera flera olika amaryllisar på rad eller i en grupp. Det gör inget om de har kommit olika långt i sin blomning, det är vackert att avnjuta såväl blomning som knoppstadium. Placera gärna tillsammans med några vackra ljus.
  • Låt löken stå i en amarylllisvas av glas så att de vackra rötterna syns, men undvik för mycket vatten som kan göra att löken ruttnar.
  • Lägg amaryllisar direkt på en bricka på bordet. Löken lindas in i mossa som snurras fast med en fin silvertråd och sedan hålls fuktig genom att man duscharden lätt. Eftersom amaryllisblomman strävar mot ljuset kommer blomman att resa sig och det ser väldigt festligt ut!
  • Ta upp färgen på krukan. Det är fint när amaryllisens färger går ton i ton med krukan.
  • En bricka är alltid rätt och försedd med några olika amaryllisar helt bedårande. Speciellt i hem som saknar fönsterbrädor är brickor mycket praktiska att använda, på sidebord, matbord eller som ett eget litet brickbord vid fönstret.
  • Amaryllis fungerar ypperligt att blanda med andra julblommor som hyacinter, azaleor och julstjärnor. Amaryllis och hortensia är en oväntat vacker kombination på hösten. Amaryllis som blommar till nyår eller i början av januari är fina att kombinera med tulpaner.
  • För att det riktigt vackra ska framhävas kan du låta amaryllisen kontrastera mot något lite ruffare. Exempelvis kan amaryllis placeras i vackra glasvaser som fylls med jord, lökskal och bruna hästkastanjer. Önskas ett mjukare utseende kan olika former av mossa placeras ovanpå amaryllisens jord.

För dig som har gröna fingrar

Den intresserade kan spara amaryllisen och försöka driva den i blom igen. När amaryllisen blommat över skärs blomresterna av så att plantan inte lägger kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt. På sommaren placeras växten ute på en vindskyddad och halvskuggig plats där den vattnas och gödslas fram till början av oktober då löken behöver en period av vila för att blomma om. Löken ska då hållas torrt och i en temperatur mellan 12- 15°C. Utan en kall period kommer inte amaryllisen att sätta nya blommor.

Det är dags att ta ut amaryllisen i värmen igen när du ser en knopp vilket brukar ta ca 3 månader. Risken är annars att bladen tar överhand och blomningen uteblir. Plantera om den och vattna den för att sedan se fram emot en ny blomning som oftast infaller i januari-februari.

Kvalitet – hur ser jag det?

En amaryllis för 29.90, kan det vara något? Bästa sättet att försäkra sig om att få hem en bra amaryllis är att titta på lökens storlek samt räkna antal stänglar. Det är också viktigt att amaryllislöken är fast.

Lökens storlek

Ju större lök desto mer välmatad är den med näring och växtkraft. I regel är det så att ju större löken är, desto fler stänglar och blommor kommer fram. En amaryllis av hög kvalitet har en omkrets på 34-36 cm, väger ca 600g och ger oftast tre stänglar med många blommor. Amaryllisar som har en omkrets på 28-32 cm väger ca 400 gram och här kan du räkna med ca två stänglar. Ännu mindre lökar ger inte samma blomning om det inte gäller andra arter som fjärilsamaryllis Hippeastrum papilio och spindelamaryllis Hippeastrum Spindel-Gruppen somhar mindre lökar.

Antal stänglar

Från varje stängel utvecklas i regel upp till fyra blommor så ju fler stänglar amaryllisen har, desto mer blomning kommer den att bjuda på.

Välj svenskodlade

Det finns flera olika anledningar till varför det är en god idé att välja amaryllislökar som är drivna i Sverige. Vägen från växthus till konsument är kort och mindre transporter är bättre för såväl miljön som för blommorna.

En annan aspekt är att genom att stödja svenskt odling lever hantverket att odla vidare i Sverige och arbetstillfällena stannar här.

Sist men inte minst får du amaryllisar som är av hög kvalitet och som blommar längre!

Titta därför efter kvalitetsmärket Svenskt Sigill eller ursprungsmärkning Svenskodlat. Det garanterar att produkterna är odlade i Sverige och av hög kvalitet.

Inspirationsfilm

Blomsterfrämjandet har dukat med julens blommor på Tareq Taylors restaurang Kockeriet i Malmö och vinterns drottning står i centrum. Inspirationsfilmen hittar du på YouTube när du söker på Amaryllisens dag. Här får du se smakprov på hur olika amaryllissorter kan se ut och hur du kan använda blommorna. Ta en titt och dela den gärna!f

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll