Gå direkt till innehåll
AIKO – kameliablommande vårazalea

Pressmeddelande -

AIKO – kameliablommande vårazalea

En ljuvlig nyhet i vårens sortiment är den kameliablommande vårazalean AIKO.

AIKO är resultatet av ett femton års långt förädlingsarbete. Arbetet initierades av en odlarförening i Belgien och målet var att ta fram en ny, annorlunda och hållbar azalea. Förädlingsarbetet startade i Belgien 1995 och femton år senare visades resultatet för första gången på den stora Blomsterutställningen Floralien i Gent 2010, en utställning som hålls vart femte år. Där vann AIKO priset som bästa Nyhet 2010.

AIKO är en revolutionerande nyhet i azaleasortimentet tack vare sina fantastiska blommor. Blommorna har ett unikt utseende: de är dubbla och ser ut som små kameliablommor. AIKO azaleor finns i färgerna rosa, vitt och rött. 

Namnet AIKO har vårazalean fått efter det japanska kronprinsparet Naruhito och Masako Owadas första barn, en prinsessa vars smeknamn är Aiko. Aiko skrivs som det japanska tecknet för "kärlek" och "barn" och betyder "en person som älskar andra".

Alla AIKO azaleor säljs i speciella och lätt igenkännbara silvergrå krukor. Krukan är en kvalitetsgaranti på att plantan är en äkta AIKO.

Lite kuriosa är att konsumenter i Sverige har varit delaktiga i urvalet av de sorter av AIKO som nu lanseras. För ca fem år sedan visade Arvidssons i Fjärås åtta drivna dubbelblommande sorter på azaleautställningar i Sverige. Sorterna hade drivits i blom för att testa deras hållbarhet och därefter valdes de tre bästa sorterna ut. I februari-mars 2013 finns de äntligen på marknaden.

AIKO azalea är en sen vårazalea. För att garantera hög blomningskvalitet och lång hållbarhet finns de därför till försäljning tidigast i februari. Därmed kan du vara säker på att AIKO azalean, med rätt skötsel, kommer att slå ut och blomma i flera veckor. Här är några tips på hur du bäst lyckas!

Placering:  Ställ i fönster eller på ljust bord. En knoppig azalea kräver ljusare placering.  Undvik starkt solsken.

Vattning:  Vattna regelbundet. Enklast; häll ca 1 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag eller lite mer med 2-3 dagars mellanrum. Kontrollera att den inte står i vatten eller är våt före vattning. Azalean ska torka upp lite mellan vattningarna.

Näring:  Ingen näring under blomningstiden.

Att AIKO azaleor bjuder på lång blomning och dessutom är enkla att sköta gör dem perfekta för dagens hem. De är lättplacerade och en perfekt gåva att ge till den du tycker om, för ett speciellt tillfälle eller bara för att glädja dig själv.

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll