Gå direkt till innehåll
Ser du hjärtat i blomman? Petunia Amore är namnet på denna skönhet!
Ser du hjärtat i blomman? Petunia Amore är namnet på denna skönhet!

Pressmeddelande -

Äntligen dags för utplanteringsväxter - nya spännande sorter!

Efter köldtåliga penséer och blomsterlökar börjar det nu dyka upp allt fler utplanteringsväxter i butikerna. Utplanteringsväxter är fantastiska för att piffa upp uteplatser, entréer, balkonger, uterum och verandor. Tack vare mångfalden av sorter och arter kan stilar varieras i det oändliga och endast fantasin sätter gränser.

Alla utplanteringsväxter mår bäst av att vara i fas med klimatet där de ska planteras så välj alltid svenskodlade och allra helst lokalodlade växter. De flesta utplanteringsväxter, som kan vara både ettåriga och fleråriga, ska planeras ut först när risken för nattfrost är över. Varje år dyker det upp nya spännande sorter på marknaden. Blomsterfrämjandet har botaniserat bland nyheterna och presenterar här ett urval av alla nya spännande sorter.

Begonia

’Mistral Pink’ är en fin ny begoniasort med ljust rosafärgade blommor. Sorten passar ypperligt i ampel på ställen som är lite skuggiga där de bidrar med ett lätt tropiskt utseende. Två nyheter av knölbegonia är ’Bronze Leaved Bright Orange’ och ’Bronze Leaved Cherry’ från GoEarly-serien. Båda bjuder på härlig kontrastverkan tack vare mörkt färgade bladverk i kombination med färgglada blommor.

Caliente-pelargoner

Caliente är en fantastik pelargonserie där en traditionell zonalpelargon har korsats med en hängpelargon och resultatet blivit en kombination med det bästa från båda föräldrarna. Caliente har enkla, stora och färgstarka blommor från zonalpelargon och ett läderartat, blankt bladverk från hängpelargon. Växtsättet är utbrett vilket öppnar för många olika användningsområden. Sorterna i serien blommar tacksamt oavsett väderlek och dessutom är de självrensande, vilket betyder att blombladen faller av sig själva. Nya fina sorter i serien är ’Caliente Rose’ och ’Caliente Lavender’.

Calendula ’Powerdaisy Sunny’

Sticklingsförökad sort med riklig knoppsättning och som blommar med mängder av blommor hela sommaren. Växtsättet är upprätt och bladen är mörka. Växten strålar som en sol hela sommaren och är väl värd att prova!

Detta är för övrigt en hybrid mellan Calendula officinalis och C suffruticosa.

Lobelia, Lobelia erinus ’Techno Up White’

Vitt ären både elegant och modern färg som passar trendkänsliga konsumenter samt alla som vill ha lugna och sobra planteringar. ’Techno Up White’ är en tålig, rikt blommande lobelia som passar utmärkt till kantplaneringar och att kombinera med andra växter!

Margerit, Argyranthemum

Två fina sorter av margerit är ’Toffee’ och ’Grandaisy’. ’Toffee’ är en kompakt och rikblommande sort som blommar långt in på hösten med vita blommor med krämfärgad mitt.

’Grandaisy’ är den första riktigt gula margeriten med ett mörkt centrum och stora ljust gula blommor. Växtsättet är medelstort vilket gör sorten utmärkt för större krukor och urnor.

Pelargon Broccade-serien

En serie pelargoner med tvåfärgade blad där vissa partier är purpurfärgade! Härliga kontrastfärger mellan de mörka bladen och de mjuka pastellfärgade blommorna. Sorterna heter ’Fire’, ’Cherry Night’ och ’Salmon night’, och bjuder så som namnen antyder på röda, rosa och laxfärgade toner.

Pelargon ’Knapa-trädet’

Efter de omåttligt populära historiska sorterna ’Drottningminne’ och ’Karna’ kommer nu nästa Grönt Kulturarvsort: ’Knapa-trädet’. Sorten har odlats sedan före 1922 och har en härlig karisma. Tillgången på sorten är dock ytterst begränsad så den som vill äga denna skönhet får tålmodigt vänta in kommande produktion.

Petunia Amore-serien

Charmig petuniaserie där ett hjärta framträder i blomman för den som tittar noga! Romantisk som få och finns i flera olika spännande färgkombinationer. Sorterna blommar länge och har ett halvhängande mycket enhetligt växtsätt vilket gör att de lämpar sig ypperligt för krukor, amplar och i blandplanteringar.

Petunia Swirl är en annan ny sortserie med härliga färgsättningar. I sorten ’Cherry Banana’ finns till exempel både körsbärsrosa, vitt, mörklila och gult som går mot lime i en och samma blomma.

Rosenskära, Cosmos bipinnatus ’Xanthos’

Fantastisk rosenskära med mycket speciella ljust citrongula, vitschatterade, stora blommor. Växtsättet är lågt och kompakt med ett finflikigt, dillikt bladverk. Sorten passar utmärkt både i krukor och i rabatter. De gör sig också väldigt bra som snittblommor och ger sommarbuketter en härlig lyster.

Septemberljus, Plectranthus hillardiae x saccatus ’Mona Lavender’

Septemberljus ’Mona Lavender’ är en spännande nyhet som ursprungligen kommer från Sydafrika. ’Mona Lavender’ är i varmare klimat en perenn växt men får hos oss betraktas som en annuell. Sorten är snabbväxande och blir ca 75 cm hög, och bildar en rund och tät buske. Bladen är mörkt gröna och blommorna skira och lavendelfärgade. Speciellt användbar tack vare att den även utvecklas väl i skugga. Det vetenskapliga namnet lyder Plectranthus hillardiae x saccatus ’Mona Lavender’.

Småpetunia, Calibrachoa Rave-serien

Rave är en serie av småpetunia med iögonfallande stjärnmönstrade blommor som drar blickarna till sig både på långt och nära håll. Blomningen är riklig och börjar tidigt på säsongen. Växten förgrenar sig bra vilket ger fylliga och fina plantor.

Tagetes

’Fireball’ och ’Strawberry blonde’ är två charmiga nya tagetessorter i fantastiska färgkombinationer. Tagetes har seglat upp i popularitetslistan och är ett säkert kort för den trendmedvetna 2017!

Trädgårdsverbena, Glandularia x hybrida Lanai-serien ’Twister Burgundy’ och ’Twister Purple’

För några år sedan lanserades den prisbelönta trädgårdsverbenan ’Twister Red’. Efterhand har flera färger tillkommit i den populära serien och i vår hittar vi två nya favoriter i sorterna ’Twister Burgundy’ och ’Twister Purple’. Det är två läckra färgkombinationer som likt tidigare sorter i serien gör sig ypperligt i stora krukor, balkonglådor och amplar. Sorterna som har ett modern utseende blommar under mycket lång tid. De klarar alla väderstreck, bara de får ljus, och även ett blåsigt läge fungerar bra.

Skötselråd

Skötselråd samt information om över hundra andra utplanteringsväxter hittar du på Blomsterfrämjandets nya webbplats!

www.blomsterframjandet.se

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll