Gå direkt till innehåll
Lyckan är att vila blickarna på en fjäril som suger sin nektar från blommorna hos en mustigt purpurfärgad Heliotrop.
Lyckan är att vila blickarna på en fjäril som suger sin nektar från blommorna hos en mustigt purpurfärgad Heliotrop.

Pressmeddelande -

Årets sommarblomma 2024- Heliotrop

HELIOTROP Heliotropium arborescens

Parfymblomma eller Heliotrop

På svenska heter den idag Heliotrop, och som vi ser står den inför en renässans. I våra offentliga miljöer används den frekvent, men i våra hemträdgårdar och på våra balkonger är den mer sällsynt nu än den var på 1960- och 70-talen.

Den mättade färgen, den ljuvliga doften, den modesta storleken och dess för våra ekosystemtjänster så värdefulla nektar gör Heliotrop så attraktiv att odla för alla som har en yta på balkong, altan eller trädgård.


Ekosystem och biologisk mångfald


Heliotrop älskas av insekter och lockar till sig fladdrande fjärilar som alla finner värdefull föda här.


Blommornas blåvioletta färg är mustig

Det finns inte många växter i världen som kan mäta sig med en sådan mustig, mörkblåviolett färg. Den fina och uppskattade färgen gör Heliotrop ganska unik bland sommarens utplanteringsväxter.

Heliotrop är begåvad med de ljuvligaste platta blomflockar som ökar i omfång desto längre blomningen pågår. Knappnålssmå, likt blommorna på en Förgätmigej, sitter de samlade i upp till 10 cm vida flockar. Flockarna blir allt vidare fram till att de blommar över. Nästa flock med blomanlag bildas snabbt och växer upp ovanför de överblommade.

Växten är modest men med tiden vedartad

Ganska snabbt blir de mjuka och veka grenarna vedartade och betydligt stabilare. På grenarna sitter något nerviga och skrynkliga blad som är gröna och går i ton med blommorna. Det skapar ett härligt, mörktonat skimmer i purpur och violett som stämningsfullt harmonierar med blomfärgen.

En bakåtblick

Kanske hör du till gruppen åldersrika som under 1960- och 70-talen lyfte fram Parfymblomma till en av din trädgårds mest värdefulla sommarsmycken. En liten och späd men modest växt som bjöd på en upplevelse utöver det vanliga. Parfymblomma var det många som kallade den, fast de åsyftade Heliotrop, som med sin väldoft mer än gärna kopierades av parfymindustrin.

Ulla Mohlin, en av Sveriges genom tiderna mest omtalade trädgårdsdesigners, placerade sin sommarfavorit Heliotrop med stor omsorg. Ullas enkla och naturliga sätt att skapa och forma trädgårdar har bildat skola för många idag, såväl i amatörkretsar som för proffsen. Lika effektfullt kunde hon välja plats för en Heliotrop för att den skulle skina som den vackraste huvudprydnaden. - Ingen sommar utan doftande Heliotrop, skrev Ulla i sina böcker.

I våra offentliga planteringar, parker och upplevelseträdgårdar planteras ofta många Heliotrop tillsammans. Detta ger en massverkan, och dess lyskraft gör Heliotropen uppskattad och svår att släppa blicken från.Ingen parfym i världen kan ersätta doften från en Heliotrop

Heliotrop sprider de mest ljuvliga dofterna, och du märker direkt att du är i dess närhet. Mot kvällen, när daggen faller, avger den sin väldoft med än vidare spridning.

Känner du vanilj eller karamell, kanske både och, men honungen är omisskännlig.

Eftersom det inte går att extrahera dofterna från en Heliotrop till en parfymflaska, utan de efterliknas på konstgjord väg, blir dina sommarplantors dofter helt unika.

Ursprung och historia

Vi kan finna skrifter om Heliotrop från Peru daterade efter mitten av 1700-talet. Troligtvis har just denna art sitt ursprung från kustnära öknar från Mexico i norr, över Peru och ner till norra Chile.

De grekiska orden helios och trepein betyder sol respektive följa, vända – alltså en växt som vänder sig efter solen. Men du som studerar på närmare håll – ser att heliotrop gör inte detta! Det latinska ordet arborescens betyder som förvedas långsamt eller trädlik, vilket åsyftar till förmågan att snabbt bli vedartad.

Övervintring För den finurlige kan en Heliotrop övervintras ljust och frostfritt. Ett svalt uterum, ett förråd med fönster och tillskottsljus kan vara några förslag på lösningar. Jorden bör under denna period hållas betydligt torrare.

Mästers tips - växtplats och skötsel

Heliotrop trivs bäst i ett varmt och soligt läge, men den utvecklas också väl med vandrande skugga. Det kan vara sol på förmiddagen eller eftermiddagen – ett träd som skymmer under tiden när solen är starkast är toppen.

En vindskyddad plats är att föredra, och i samplanteringar, som det vi benämner Miniträdgård i Kruka, blir det helt naturligt. Tänk på när du skapar din Miniträdgård i Kruka, att inte välja växter med för stor växtkraft som med sin rottillväxt och volym kan kväva din Heliotrop.

Jorden bör vara luftig och väldränerad. Plantera gärna i blomjord med högre andel sand och lecakulor, till exempel urnjord. Om du planterar direkt i din trädgård är en lättare sandjord lämplig. Kraftigare och tätare jordar lättas upp med sand och kompost.

Vattna lite men ofta när du har valt en perfekt jord. Rötterna är tunna, fina och känsliga, så du kan skvättvattna för att minimera risken för uttorkning.

Om jorden inte innehåller långtidsnäring, tillför näring i vattnet en gång i veckan.Trädgårdsmästare Per Santesson, om odling.

Tror mig minnas tillbaka minst tio år, då jag fick frågan om att ta över produktionen av Heliotrop från en kollega i branschen som skulle pensionera sig. I kommersiell odling får du skaffa dig erfarenhet och en känsla för produkten för att göra en del viktiga insatser vid precis rätt tillfälle. Mjuktoppningen två veckor efter omplanteringen är en av de viktigaste, det fördröjer blomningen och därför stimuleras förgrening med påföljande tillväxt som då blir perfekt.

Trädgårdsmästarens tips
- Bryt gärna av överblommat för det stimulerar plantan till att bilda nya blommor.

Annika Christensen om Heliotrop
Annika Christensen, trädgårdsfotograf, skribent och föreläsare samt ambassadör för Årets Sommarblomma 2024
Jag har så fina barndomsminnen av Heliotrop. När jag var barn på 1960-talet då hade min farmor Heliotrop i sin trädgård. Hon kallade den för Parfymblomma. Visst vill ni också skapa doftminnen till era nära och kära!”

JURYNS MOTIVERING
Lyckan är att vila blickarna på en fjäril som suger sin nektar från blommorna hos en mustigt purpurfärgad Heliotrop. Känn in kontrasterna dem emellan och finn nyttan de gör för vårt ekosystem. Luta dig över blommorna så får också du känna de mest ljuvliga parfymdofter med inslag av honung och vanilj.

www.aretssommarblomma.se
Alla bilder har tagits av: Annika Christensen

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300