Gå direkt till innehåll
 Årets Pelargon 2012:  Pelargonium ´First Yellow´

Pressmeddelande -

Årets Pelargon 2012: Pelargonium ´First Yellow´

För första gången någonsin är det en pelargon i gula toner som kniper den åtråvärda utmärkelsen Årets Pelargon. ’First Yellow’ har en unik och helt underbar färg som befinner sig i gränslandet mellan gul och crème och med inslag av gröna toner. Sorten har dessutom begåvats med vackert lysande röda ståndare som kontrasterar fint till den gula färgen. 

Blommorna på ’First Yellow’ ser ut som om de är enkla, men eftersom blombladen sitter i flera lager kallas sorten semidubbel.

Moderådets VD Lotta Ahlvar sitter med i juryn som utser vinnaren och hon motiverar valet så här: - Det är en oväntad variant som väcker habegär. Det är inte bara samlare som tycker att den är åtråvärd. Alla som älskar den gammeldags och numera supertrendiga pelargonen fascineras av färgen som är syrligt vacker.

’First Yellow’ kommer från förädlaren Elsner PAC och sorten tillhör kategorin svagväxande pelargoner.  Växtsättet är upprätt, buskigt och väl förgrenat. Bladen är friskt gröna, mjuka, njurformade och saknar en traditionell mörk zon i mitten. Vid beröring doftar bladen gott.

Plantering

’First Yellow’ passar bra utomhus: i kruka på balkongen, altanen eller utanför entrén. Den trivs även ypperligt i ett inglasat uterum eller på balkongen. ´First Yellow´ framträder i sin enkelhet bäst som solitär men kan även samplanteras med svagväxande utplanteringsväxter.

Sorten föredrar ett soligt, varmt och skyddat läge.

Jord och näring är viktigt för bästa resultat

Pelargoner i allmänhet föredrar en porös och kraftig blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Under växtsäsongen är det bra att tillföra en svag dos näring vid varje vattningstillfälle. Långtidsverkande näring, dvs. näring som tillsätts i jorden och löses ut under en längre period, är också ett bra alternativ.

Låt jordklumpen torka upp mellan vattningarna.

Rik blomning

Bryt av de överblommande blomstänglarna längst nere vid basen där de släpper lätt, så bildas det snabbt nya blommor.

Juryns motivering

´First Yellow´ har en ytterst unik färg som bryter av mot de färger vilka vi till vardags ser i våra balkonglådor. Sorten vitaliserar även det stora utbudet av pelargoner med en ny färg i dess palett. Växten med sin nyans och dess bladverk speglar och smälter in i den medelhavstrend som råder i våra uteoaser. Gul är färgen för solsken och uppfattas som uttryckande optimism, upplysning, glädje, lycka, intellekt, och energi. ´First Yellow´ är en relativt ny sort som lanserades 2009.

Fakta om Årets Pelargon

Syfte

De svenska prydnadsväxtproducenterna vill synliggöra bredden på pelargoner - ett segment med stor variation i bladverk, struktur och blomning.

Kriterier

Varje år utses en enskild pelargon eller en sortgrupp av pelargoner, som visar ett annorlunda uttryck och skiljer sig från mängden. Fokus är på friska och starka sorter med högt skönhetsvärde. Kort och gott, sorter som kan skänka stor glädje och njutning till alla växtkonsumenter.

Jury

Patrik Vilsmyr, PR-ansvarig Mäster Grön

Lotta Ahlvar, VD Svenska Moderådet

Markus Svensson, Barkarö Trädgård, representant för den svenska odlarkåren PRYSEK

Peggi Alnås, Syngenta Flowers, representant för förädlingsledet

Information

Årets Pelargon samordnas och kommuniceras via Blomsterfrämjandet.

Högupplösta bilder finns att hämta på Blomsterfrämjandets pressrum: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/blomsterframjandet

Mer information om Årets Pelargon finns på: www.aretspelargon.se

Ämnen

Taggar


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare information, bilder 0736-585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Presstexter, hemsida 0708690567

Relaterat material

Relaterade nyheter