Gå direkt till innehåll
50 talets julstjärnor

Pressmeddelande -

50 talets julstjärnor

På hösten och vintern utgör julstjärnor effektfulla accenter med sina vackra högblad och skapar därigenom en hemtrevlig miljö. Tack vare deras varierande färger och former passar dessa växter bra till alla inredningsstilar. De fungerar särskilt bra i retrohem från mitten av århundradet med anledning av växtens historia. På 1950-talet framodlades framgångsrikt för första gången julstjärnor som trivdes i uppvärmda rum. Så det är ingen slump att denna vinterblommande växt passar så perfekt med trendiga 50- och 60-talsinredningar. Här introducerar experterna på Stars for Europe (SfE) dig för moderna julstjärnor med en färgglad retrokänsla.


De första sorterna av julstjärnor som krukväxt hade alla röda högblad, var spröda och såg föga imponerande ut. Idag har julstjärnan utvecklats till en tålig, mångsidig krukväxt som framgångsrikt överbryggar klyftan mellan vad som är tradition och modernt. Färgpaletten för dagens sorter sträcker sig från rött till aprikos, bordeaux, krämvit, orange, stark eller ljusrosa, till kanel, citrongul och tvåfärgade varianter. Julstjärnor odlas i många former: mini, standard, amplar, pelarformer och buskar. De kommer med spetsiga blad, ekblad, tandade och skrynkliga bladformer, samt dubbla sorter. Kombinationen av dessa moderna varianter med de färgglada, djärvt mönstrade inredningsdetaljerna och möblerna som kännetecknar stilen från mitten av 1900-talet skapar en retrokänsla samtidigt som de ser förvånansvärt moderna ut. Detta gäller särskilt moderna tolkningar av denna interiörtrend, som gillar att förena element i skandinavisk stil.

Nostalgisk mittpunkt: vägghängd hylla med färgglada minijulstjärnor

Barndomsminnen väcks till liv: Denna vägghylla med färgglada minijulstjärnor i nostalgiska julkoppar är ett färgstarkt blickfång som till och med kan ersätta din julgran. Koppar och muggar som har stått i köksskåpet i åratal får ett nytt, lekfullt och dekorativt användningsområde.

Hängande dekoration med rosa julstjärnor


Denna snygga dekoration i modern retrostil är en iögonfallande pjäs som ser särskilt fantastisk ut i rum med högt i tak. Den består av två rockringar, blandade barrträdsgrenar och skurna julstjärnor. Tips: Direkt efter du snittat julstjärnan, doppa den kort först i varmt vatten på cirka 60°C sedan direkt i kallt vatten. I provrör fyllda med vatten håller de sig här fräscha i upp till två veckor.

DIY: Julstjärna i spetsduk

En rosa julstjärna ger en modern touch till denna traditionella bordsdekoration. För att skapa detta arrangemang behöver du en skål (som du kan kladda ner), en behållare, plastfolie, trälim, en spetsduk, pilkvistar, vitkalkade tallbarr, julgranskulor och en rosa julstjärna i en kruka.

Så här går det till:

Steg 1: Späd trälim med vatten i förhållandet 1:1 i en behållare.

Steg 2: Linda försiktigt in undersidan av skålen med plastfolie. Blötlägg spetsduken i lim-vattenblandningen.

Steg 3: Lägg spetsduken över formen. Låt torka helt och ta sedan försiktigt bort den nu stelnande spets skålen från formen.

Steg 4: Placera krukan i spets skålen. Fyll utrymmet mellan krukan och skålens kant med glaskulor och dekorera med pilkvistar och tallbarr. Sätt slutligen julstjärnan i planteringskärlet. Tips: Istället för julgranskulor kan en ljusslinga också fylla utrymmet.

För fler dekorationsidéer och information om julstjärnor, besök: https://www.starsuniteeurope.eu.

Stars for Europe

Stars for Europe är ett marknadsföringsinitiativ från de europeiska julstjärneförädlarna Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp Plants och Syngenta Flowers. Initiativet grundades år 2000 med syftet att främja och säkra en långsiktig försäljning av julstjärnor i Europa. SFE-aktiviteter äger för närvarande rum i 22 europeiska länder. Från 2021 till 2024 stöds marknadsföringsaktiviteten av EU som en del av kampanjen "Stars Unite Europe" i sju länder: Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Sverige och Spanien.

Vid användning av bilder ska de märkas med byline Stars for Europe. Skicka gärna en kopia.

Presskontakt:
Blomsterfrämjandet
Malin Hidesäter malin@blomsterframjandet.se
Jenny Ivarsson jenny@baskern.se

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818