Gå direkt till innehåll
10 pigga påsktips

Pressmeddelande -

10 pigga påsktips

Vad betyder påsken för dig?

Påsken betyder olika saker för olika personer och inte minst beroende på religionstillhörighet. Inom svenska kyrkan är påsken den största högtiden av alla. Kristna firar för att påminna om att Jesus återuppstod några dagar efter att han hade dött på korset. Även judar firar påsk, men de firar minnet av att de tågade ut ur Egypten efter en långvarig fångenskap där. För andra innebär påsken främst några dagars ledighet att möta våren. Att samla familj, släkt och vänner kring en festmåltid är en tradition för många, oavsett varför man firar. I Sverige är ägg, Janssons frestelse och sill klassiska inslag. Och till det ett dukat bord dekorerat med vårens blommor, målade ägg och nyutslaget björkris.

Oavsett hur och varför du firar påsk vill vi bjuda på lite härlig blomsterinspiration inför helgen. Här är 10 pigga påsktips.

1. Svenska tulpaner

Välj en påskbukett med svenska tulpaner och placera den mitt på bordet. Gult, lila, vitt och rosa är underbara färgnyanser på tulpanen och fina att kombinera till påsk. Se till att tulpanerna har gott om kallt vatten så blommar de vackert hela påsken.

2. Minipåsklilja med krans av björkris

En enkel, vacker och samtidigt prisvärd installation. I en urna eller kruka planterar du en minipåsklilja. Det finns både enkla och fyllda sorter. Ta några mjuka kvistar björkris och forma dem till en krans som du placerar runt minipåskliljan. Välkomnande vid entrén och klarar bistra minusgrader och snö utan problem.

3. Blomsterlökar i små glasvaser

Köp hem krukodlade vårhyacinter och minipåskliljor, eller andra fina vårlökar i kruka. Leta rätt på små glasvaser, ställ dem i en grupp och fyll på med kallt vatten. Lossa försiktigt hyacinter och minipåskliljor från varandra och ta upp lökarna ut krukan. Skölj försiktigt av jorden och led ner rötterna i vasen. Klart!

4. Samplantera

En samplantering med vårens lökväxter vid entrén är mycket inbjudande. Alla lökväxter som odlas i Sverige vid den här tiden har fördelen att de är tåliga för kyla. Vårhyacint och vita pärlhyacinter gifter sig fint. 

5.Bygg på höjden

Merparten av alla vårblommande lökväxter är relativt låga. Ett sätt att få in lite mer höjd i planteringen är att komplettera med några kvistar. Ta kvistar från trädgården eller köp hos närmsta blomsterbutik. Sobert vita hyacinter, mörk prydnadsklöver och grenar från trädgården blir modern installation.

6. Gå-bort-present

Har du turen att vara bortbjuden under helgen är det trevligt att ta med en liten gåva. En tulpanbukett uppskattas av alla. För att göra tulpanbuketten lite festligare kan du sticka ner en kvist av en annan blomma i buketten.  Till exempel fylla ut med brudslöja som är i ropet nu. Vira sedan ett  vacker tyg eller papper runt förpackningen och knyt ett band om.

7. Gruppera

Påskens färg är gul. Den gula färgen kan kopplas både till folktro om solen och till att hönsen åter började värpa efter vinteruppehållet. Äggens gulor får symbolisera återuppståndelsen och solljuset. I den här installationen finns inga ägg, men väl massor av gula blommor. Vårhyacinter och minipåskliljor i gult lyser upp fint när övriga växter i trädgården fortfarande är vissna och mest går i nyanser av brunt.

8. Gör en installation

Har du någon gammal möbel som är på väg till tippen? Kanske en uttjänt stol eller låda? Den riktigt pyssliga kan skapa roliga installationer i trädgården. Den här byrån har främst fyllts med minipåskliljor och vårhyacinter. De går utmärkt att plantera ut i trädgården när de har blommat över.

9. Minipåsklilja inne

Minipåskliljor trivs bättre ute än inne, men de fungerar ypperligt att använda inne en tid. Skillnaden är att de blommar över snabbare inne än ute. En kruka med minipåskliljor som placeras i en glasvas passar utmärkt på påskbordet.

10. Oslagbar trio

Påskris, äggskal och gula minipåskliljor. Mer påskkänsla är det svårt att få! Dela försiktigt blomsterlökarna och ställ dem i äggskalen.

Skötselråd:

Minipåsklilja, Narcissus 'Tête-a-tête', blommar länge och rikligt ute, och även inne om temperaturen inte är allt för hög. Ju svalare placering desto längre hållbarhet. Ge växten lite vatten då och då, men låt jorden torka upp lite mellan vattningarna. Överblommade minipåskliljor planteras med fördel ut i trädgården där de kommer att blomma vidare är efter år.

Hyacint, Hyacinthus orientalis, i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut. För att öka hållbarheten bör den placeras svalt nattetid. Långa blomstjälkar kan stöttas upp med en blompinne. Precis som minipåskliljan passar hyacinter utmärkt till utplantering i trädgården.

Tulpan, Tulipa  När du kommer hem från butiken med din bukett, ta fram en vass kniv och skär av 1 cm av stjälkarna. Genom att ge tulpanerna en ny snittyta tar tulpanerna lättare upp vatten. Placera tulpanerna i en vas och fyll på med kallt vatten. Att tulpanerna alltid har vatten är superviktigt! Låt gärna stjälkarna få stöd av förpackningen under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt tulpanerna där du vill ha dem. Tulpaner kan stå överallt där du tycker att det är vackert, men om du vill att de ska hålla sig länge bör de stå så svalt som möjligt. Ett knep för att de ska hålla länge är att placera dem svalt men frostfritt på natten, till exempel i ett uterummet eller på en inglasad balkong.

Lycka till!

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden

Relaterat innehåll