Gå direkt till innehåll
10-års jubileum för Årets pelargon

Pressmeddelande -

10-års jubileum för Årets pelargon

Finns det någon krukväxt som kan mäta sig med pelargonen? Troligtvis inte. Pelargonen har funnits i odling i ett och ett halvt århundrade och är idag populärare än någonsin!

Det är inte konstigt att pelargonen är så älskad, för det finns knappast någon blomma som tål att bli behandlad lika illa som pelargonen och ändå obekymrat kämpar på. Samtidigt belönas den som anstränger sig med en riklig och härlig blomsterprakt.

Pelargonen är lätt att lyckas med och är en fantastisk blomma för såväl nybörjaren som den inbitne nörden. Det finns många olika pelargoner och någon som passar alla. För att uppmärksamma den stora mångfald och rikedom som finns inom pelargonsläktet introducerades för 10 år sedan utmärkelsen Årets Pelargon. Utmärkelsen går till en frisk och stark pelargon eller pelargongrupp med stort skönhetsvärde. Årets Pelargon presenteras av olika personligheter på Nordiska Trädgårdar och under årens lopp har bland annat Gunnel Carlson, Bosse Rappne och Göran Greider hållit i presentationen. I år kommer Pernilla Månsson Colt att presentera Årets Pelargon på Nordiska Trädgårdar den 21 april.

För att uppmärksamma jubileumsåret kommer Blomsterfrämjandet att bygga en utställning med Årets Pelargon genom tiderna där alla sorter/sortgrupper som fått utmärkelsen kommer att finnas med. Utställningen är öppen under hela mässan, d.v.s. från den 21 -24 april.

Svenska odlare har också tagit fram en serie som heter Favoriterna från Årets Pelargon där sju av de nio tidigare sorterna ingår. Serien finns att köpa både på Nordiska Trädgårdar och i din butik.

Årets Pelargon genom tiderna

2007 Stjärnpelargon

2008 Tulpanpelargon

2009 Pelargoner med spännande bladverk som tex ’Wilhelm Langguth’ och ’Happy Thought’

2010 Pelargon ’Mosaic’

2011 Pelargon ’Queen of Wien’

2012 Pelargon ’First Yellow’

2013 Pelargon ’Velvet Red’

2014 Pelargon ’Kathy 13’

2015 Pelargon ’Violino’

2016 Pelargon ??? – avslöjas den 21 april

Pelargonernas historia

Pelargonen, Pelargonium x hortorum, härstammar från södra Afrikas slätter där den växer i buskageliknande former med tjocka, vattenfyllda stammar, som fungerar som reservoarer vid torka. Pelargonen tillhör näveväxterna och trivs i starkt solljus och värme.

Pelargos kommer från grekiskan och ordet betyder "stork" vilket syftar på pelargonens frökapsel. Frökapseln är lång och spetsig och liknar storkens näbb.

Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma i hemmen. Den förknippas gärna med inredning från samma tidsepok, både i slott och koja. Karin Larssons pelargoner på Sundborn har blivit vitt kända tack vare Carl Larssons målningar. Målningarna förmedlar en känsla av både trivsel och stil och visar på pelargonens tidlöshet. Gamla sorter av pelargon har nyligen också uppmärksammats i Programmet för odlad mångfald och gamla sorter saluförs numera under varumärket Grönt Kulturarv.

Fyra stora grupper som används i odling idag är zonalpelargoner, engelsk pelargon, hängpelargon och rosenpelargon, och det finns tusentals korsningar av pelargoner på marknaden.

Fakta om Årets Pelargon

Pelargonsläktet uppvisar en fantastisk bredd och variation i såväl utseende som användningsområden. För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.

I juryn för Årets Pelargon 2016 sitter Lotta Ahlvar, trendanalytiker och VD Handarbetets vänner, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 45 svenska trädgårdsmästare i samverkan, Per Larsson från Hörnhems, företrädare för förädlarledet och Christer Haglund, Torsångs Handelsträdgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård.

Information

Årets Pelargon samordnas och kommuniceras via Blomsterfrämjandet.

Högupplösta bilder finns att hämta på Blomsterfrämjandets pressrum: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/blomsterframjandet

Mer information om tidigare års vinnare hittar du på: www.blomsterframjandet.se under fliken Årets Pelargon.

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll