Gå direkt till innehåll
Nyhet! Julstjärnan Christmas Mouse är en charmig nykomling med mjukt rundande blad. Perfekt i inredningen tillsammans med andra rundade former.
Nyhet! Julstjärnan Christmas Mouse är en charmig nykomling med mjukt rundande blad. Perfekt i inredningen tillsammans med andra rundade former.

Nyhet -

Nyhet! Julstjärnan Christmas Mouse

Det görs många förädlingar på julstjärnor som inte syns så väl med blotta ögat – det kan handla om att de är hållbarare, friskare eller kanske har ett bättre växtsätt. Men nu kommer en förädling som verkligen sticker ut. Christmas Mouse heter sorten, som är en julstjärna med mjukt rundade blad som påminner om musöron! Intrycket blir ett helt annat än klassiska julstjärnor och den mjuka formen gör att sorten kan användas på många olika sätt. Den fina kontrasten mellan de mörkt gröna bladen och de varmt röda högbladen ger också ett härligt juligt intryck.

Björn Höjrup på Sweed förser svenska trädgårdsmästare med småplantor och han företräder företaget Selecta-one som har förädlat fram Christmas Mouse.

- I år är det första året som svenska trädgårdsmästare har Mouse i sina odlingar och således även första året som konsumenter kan köpa Mouse-stjärnor i butik. Det finns inga stora volymer tillgängliga, men sorten har mottagits mycket väl, så inför nästa jul kommer sorten att finnas i betydligt större mängder, berättar Björn.

Enligt statistik från Jordbruksverket odlades 2018 2,7 miljoner julstjärnor i Sverige och av dessa är ca 80% röda. De vita står för ca 15% och övriga färger för ca 5%. Julstjärnan Christmas Mouse är den första sort som har rundade blad.

Sköteslråd för Christmas Mouse

Tillhör du en av de lyckliga som lyckas få tag på en Christmas Mouse redan i år ska den skötas som andra julstjärnor. Det vill säga:

  1. Se till att julstjärnan inte blir kall på väg hem från butiken. Svep gärna in den i tidningspapper eller dylikt.
  2. Placera den ljust och i normal rumstemperatur.
  3. Vattna sparsamt! Små regelbundna doser med ljummet vatten är bäst. Ett tips från Björn är att vattna direkt i ytterkrukan eller på fatet. Efter en liten stund kan överflödigt vatten hällas bort. Låt jordytan torka ut lite mellan vattningarna.
  4. Glömmer du att vattna julstjärnan visar den sitt missnöje genom att sloka. Vattna!
  5. Undvik dragiga och kalla lägen. Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko och uppskattar värme. 

Ämnen

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300