Gå direkt till innehåll
5 skötseltips för att maximera försäljningen av julstjärnor i butik - för dig som återförsäljare

Nyhet -

5 skötseltips för att maximera försäljningen av julstjärnor i butik - för dig som återförsäljare

Stars for Europe förklarar varför rätt hantering av dina växter leder till bättre vinst

Alla vill ha ett rykte som säljare av kvalitetsväxter, för om växter visar sig vara svårskötta för konsumenterna, kan de undvika att köpa dem igen. Julstjärnor har ett oförtjänt rykte som en kinkig och lite svårskött växt, men i själva verket är det lätt att ta hand om dem om du bara kommer ihåg några speciella tips.

SfE listar här fem tips som förhoppningsvis ska hjälpa dig, din personal och dina kunder att sköta julstjärnorna på bästa sätt, så att de kan avnjutas under hela hösten och vintern.

Tips 1: Stäng dörren, julstjärnor gillar inte dragiga platser

Med säsongsbetonade växter är det frestande att visa dem direkt när kunden kommer in genom dörren till butiken. Men detta passar inte alls julstjärnor, som ursprungligen kommer från varmare klimat i Centralamerika. De gillar inte drag. Det betyder att det är viktigt att inte placera dem vid öppna dörrar eller fönster i din butik och inte under en temperatur på 12°C.

Varför är detta så viktigt? Effekterna av kylan kanske inte är synliga omedelbart. Detta kan hända antingen i butik eller – när din kund bär hem sin julstjärna. Du bör alltid skydda dina stjärntillgångar genom att förvara dem någonstans utan drag och kommunicera samma budskap till dina kunder. Detta visar både på din kunskap och ökar den långsiktiga försäljningen.

Precis som människor måste julstjärnor svepas in varmt inför en kylig hemresa. Så se alltid till att du och din personal slår in julstjärnorna i mycket papper.

Tips 2: Övervattna inte, visa kunden champagneglastricket

Det vanligaste sättet att ha ihjäl sina julstjärnor är genom att övervattna dem. Som en tropisk växt behöver julstjärnor inte mycket vatten - lite och ofta är nyckeln. Följ detta tips för att se till att du och din personal inte slösar dyrbar tid eller vatten på att ge växter mer än de behöver.

Varannan till var tredje dag behöver en julstjärna i kruka av standardstorlek (cirka 13 cm) ungefär 100 ml, vilket är ungefär lika mycket som du får plats med i ett champagneglas. Du behöver mindre för mindre krukor, till exempel ett snapsglas med vatten för en mini-julstjärna. När julen närmar sig är det kanske enkelt att komma ihåg detta tips med festliga glas.

Du kan till och med ställa upp ett tomt champagneglas i displayen, med en svart tavla som förklarar knepet, för att påminna personal och kunder om den exakta mängden vatten som behövs.

Om du är osäker om julstjärnor behöver vattnas, stoppa ner ett finger i jorden. Den ska varken vara genomblöt eller väldigt torr. En julstjärna i genomsnittlig storlek behöver vattnas varannan till var tredje dag, oftare om de förvaras i ett varmt rum eller nära en värmekälla. Mindre blommor behöver också vattnas oftare.

Gör vattning av julstjärna till en del av din vardagliga affärsrutin. Till exempel markera dagen i eran kalender och att någon ansvarar för att göra det, så att jobbet aldrig glöms bort!

Förstärk budskapet genom att ladda ner SfE:s gratis praktiska ikoner för att sätta upp i ditt lunchrum eller vid din arbetsyta, för att påminna personalen om att vattna måttligt.

Tips 3: Kom ihåg 15-minutersregeln

Julstjärnor gillar inte att stå i vatten så töm alltid fatet eller ytterkrukan på eventuell överflödigt vatten 15 minuter efter vattning, för att undvika att deras rötter står blött en längre tid. Alternativt kan du vattna plantan från botten och låta den dricka från fatet. För att göra detta, häll vatten direkt i fatet eller planteringskärlet, placera sedan julstjärnan i vattnet och låt stå där i cirka 15 minuter tills jorden sugit upp vattnet. Om vattnet försvinner snabbt, tillsätt lite till. När vätskenivån inte ändras på flera minuter har växten fått nog och det är dags att kassera överskottet.

Tips 4: Hjälp kunderna att hjälpa sig själva – utbilda dem

Julstjärnor är så vackra och dekorativa växter som inget hem bör vara utan under höst- och vintermånaderna. Hjälp dina kunder att få ut det bästa av sin växt, och uppmuntra dem att köpa, genom att utbilda dem.

Du kan göra detta på många sätt från att dela det på din hemsida och i sociala medier, till att skriva ut affischer, flygblad eller skötselinformation – se nästa tips för att lära dig mer om material som erbjuds av SfE. Glöm inte att kommunicera muntligt vid tex kassan för att dela din kunskap personligen, vilket gör det ännu mer minnesvärt.

Detta kommer att ge befintliga kunder förtroende för att du är kunnig om dina växter, och för dem som ännu inte har köpt en julstjärna, kan lära sig och få de bästa tipsen.

Tips 5: Använd SfE:s gratis nedladdningsbara verktyg

Besök SfE:s hemsida för branschen, www.sfe-trade.com/se, där du kan få tillgång till gratis detaljhandelsspecifika nedladdningar, inklusive användbara skötselikoner och affischer för att uppmuntra din personal att ge mervärde i butik. Du kan ladda ner ett nyhetsbrev fullt med tips om julstjärnor och mejla det till dina kunder. Du kan också dela SfE:s nya videor och grafik på dina sociala mediekanaler, för att utbilda dina kunder. SfE erbjuder också nedladdningsbart material för försäljningsställen, såsom skötselråd, redo att skrivas ut och distribueras till kunder i butik.

Stars for Europe

Stars for Europé är ett marknadsföringsinitiativ från de europeiska julstjärneförädlarna Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp Plants och Syngenta Flowers. Initiativet grundades år 2000 med syftet att främja och säkra en långsiktig försäljning av julstjärnor i Europa. SfE-aktiviteter äger för närvarande rum i 22 europeiska länder. Från 2021 till 2024 stöds marknadsföringsaktiviteter av EU som en del av kampanjen "Stars Unite Europe" i sju länder: Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Sverige och Spanien.

Användande av bilder är kostnadsfritt med byline Stars for Europe ingår. Skicka gärna en kopia.

Presskontakt:
Malin Hidesäter
malin@blomsterframjandet.se

Website: https://www.starsuniteeurope.eu/sv/

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818