Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

Trädgårdsmästare Catrin Jensens favoriter

Maj månad har känts ovanligt kall och blåsig, men inne i växthusen hos Görarps Blomsterproduktion utanför Helsingborg är det underbart varmt och skönt. Växthusen är fyllda av frodiga sommarblommor och det är som att få färg- och ljusterapi att strosa runt i husen. Borden är fyllda av sommarblommor i olika färger och i taken hänger amplar som ett färgglatt extratak. Företaget drivs av VD Catrin Jensen och vi ber henne att lista några av sina favoriter!

Femtunga

En växt som inte ser så mycket ut när man köper den tidigt på säsongen, men som blir en favorit hos många är femtunga. Växten trivs i sol till halvskugga och tål både torka och stark sol. 

Femtunga har ett hängande, krypande växtsätt och plantorna blir stora och omfångsrika. Rankorna kan bli 70-80 cm långa i en stor kruka. Femtunga är vanligast med blå blommor men det finns även sorter med blå/vita, rosa och helvita blommor. Börjar blomma i maj, juni och blommar sedan hela sommaren. Om femtunga ska samplanteras med andra växter är det viktigt att välja starkväxande sorter för bästa resultat.


Lobelia

Det finns lobelia med lite olika växtsätt, både mer hängande och mer upprätt. Gemensamt för alla lobelior är att de bjuder på sagolik blomning i olika blåa nyanser och även vitt. Blommorna är många och små och blir som stora fluffiga blommoln. De mer hängande lobeliorna är underbara i balkonglådan eller ampeln. 

Husarknappar

Husarknappar blir maximalt 20 cm hög, men får ca 40 cm långa rankor. Har ett krypande växtsätt. Plantan översållas av blommor i gula nyanser och alla har en mörkare mittdisk. Blommar från maj till oktober. Är en mycket tålig utplanteringsväxt som tål vind, regn och torka bra. 

I samplanering med blå lobelia fås en klassiskt blågul flaggplantering som passar fint till examen, student, nationaldagsfirande och Midsommar. 

Snötörel 'Dimond Frost'

Det här är en växt som likt femtungan inte ser så mycket ut i butiken men som blir vackrare ju längre sommaren går. Växtsättet är fluffigt och blommorna står som en sky runt växten. Ljumma sensommarkvällar är snötöreln nästan självlysande och sortnamnet passar perfekt för att beskriva dess utseende. 

Småpetunia 

Calibrachoa Lilac heter en av Catrins favoriter bland småpetuniorna. I år har efterfrågan varit enorm på just småpetunia så när vi är på besök finns bara mindre plantor kvar som väntar på att växa till sig. Inom sortimentet finns både sorter med fyllda och enkla blommor. En populär serie är Million Bells- serien.  

Att bland flera olika färger i samma kruka så att kunden får en färdig komponerad ampel eller kruka är också populärt. Lila-rosa småpetuniakombinationer är populärare än de gul-röda enligt Catrin.

Pelargon

När det gäller pelargoner är rött dock den största favoriten tillsammans med rosa sorter. Pelargon är den populäraste utplanteringsväxten och dessutom tålig. Finns massor av sorter och blommorna kan vara enkla, halvfyllda eller fyllda. Just nu är det gott om pelargoner i husen, den kalla maj med snö på sina håll har gjort att utskeppningen av just pelargoner går lite långsamt just nu. Catrin själv är förtjust i de mer hängande sorterna som hon gärna använder i ampel. 

Pelargoner passar ypperligt i ampel eftersom de inte är så känsliga för uttorkning. Liksom de flesta andra sommarblommorna trivs pelargonerna allra bäst när de regelbundet får vatten och framförallt NÄRING! 

Catrin odlar Mårbacka pelargoner i lite större krukor, och de är mycket efterfrågade. Även här är det lite utplockat för tillfället och de exemplar som finns kvar ska växa tills sig lite mer innan de kan skeppas ut till kund. Mårbacka är en älskad sort  som har använts i Sverige i generationer. Med tiden blir den gärna lång och lite ranglig, precis som många av oss faktiskt tycker om pelargonerna! 

I hallen står färdiglastade cc-vagnar på väg ut till kund. Här finns ingen försäljning till privatpersoner utan allt säljs via butiker och trädgårdskedjor.

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300