Gå direkt till innehåll
Estelle - en prinsesslik pelargon Foto: Lina Arvidsson
Estelle - en prinsesslik pelargon Foto: Lina Arvidsson

Blogginlägg -

Pelargon Estelle

Blommorna på Estelle har ljuvt rosa kronblad och ett mörkare öga. Foto: Lina Arvidsson


Ganska exakt för 2 år sedan lanserades den ljuvliga pelargonen Estelle av Hörnhems i Kristianstad. Trädgårdsmästare Anna Unné arbetar på Hörnhems och berättar om sorten.

Denna unika pelargon har en färg som för tankarna till den efterlängtade våren och äppelblomningen eller om man hellre vill, lingon och mjölk. Redan vid första anblicken gör den något med sinnet och att välja ett namn som också för tankarna vidare gör att namnet Estelle föll sig naturligt. Vi kontaktade kungahuset som gav sitt bifall. Så därför döpte vi henne till Estelle, som vår prinsessa!

Och precis som Anna förutspådde blev detta en favorit hos svenska folket när den introducerades.

Det tar flera år att få fram en ny pelargon. Det sker ett gediget arbete av förädlare som korsar, odlar fram och värderar som resulterar i de moderna pelargonsorter som vi har idag. Pelargonen Estelle har funnits i flera år, men för att vara säker på att den är frisk, bra att odla för trädgårdsmästaren och inte minst att den är fin hemma i trädgården hela sommaren. Estelle är en pelargon som har klarat sig genom nålsögat, vilket är få pelargoner förunnat.


Foto: Hörnhems



Pelargonen Estelle är fin på fönsterbrädan eller en annan ljus plats inomhus, men trivs allra bäst ute när risken för frost är över. Även ute mår pelargonen bäst av en ljus och solig placering. Pelargonen kan gärna planteras om när den har köpts hem och vattnas med en svag näringslösning vid varje vattning. Låt pelargonen torka upp mellan vattningarna.

Foto: Lina Arvidsson

Pelargonen Estelle odlas av några olika svenska trädgårdsmästare och finns i svenska garden centers och blomsterbutiker från mitten av mars. Innan det firar vi prinsessan Estelle som nästa vecka den 23 februari fyller år.

Grattis Estelle!

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300