Gå direkt till innehåll
Gunnar Kaj skapade en kurbits av svenska tulpaner och minipåskliljor på Lilla Torg i Malmö. Foto: Björn Sige
Gunnar Kaj skapade en kurbits av svenska tulpaner och minipåskliljor på Lilla Torg i Malmö. Foto: Björn Sige

Blogginlägg -

Kurbits av svenska tulpaner och minipåskliljor

En strålande solig dag i mars fylldes Lilla Torg i Malmö av färgglada svenskodlade tulpaner och minipåskliljor. Blomsterkreatör Gunnar Kaj hade fått i uppdrag att designa en kurbits och han fanns på plats i Malmö. Med sig hade Gunnar en skiss över en blomsterkurbits i olika färgnyanser. Tanken var att fira in våren och hylla alla kvinnor då eventet ägde rum på internationella kvinnodagen, den 8 mars 2023. Till sin hjälp att skapa kurbitsen hade Gunnar elever från Hvilan Utbildning.

Det blev en härligt kreativ dag med många skratt och samtal om tulpaner, våren och mycket annat. Till dig som missade eventet bjuder vi här på några bilder samt en kort film.


Vid åttatiden på morgonen kom en leverans från Olles Blommor i Kristianstad och cc-vagnar fulla med tulpaner i vårens alla färger och solgula minipåskliljor rullades ut. Bröderna Jonas och Martin Andersson som driver Olles Blommor hade gjort ett utmärkt jobb med att driva tulpanerna precis lagom långt för att de skulle visa färg. Normalt sett levereras aldrig tulpanerna så utslagna som på bilderna.

Initialt sorterades alla tulpanerna efter färg och några elever fick i uppdrag att placera en låda av varje färg i en rad för att få ett uppfattning om hur färgerna såg ut tillsammans. Gunnar gjorde några mindre justeringar av sin plan och sedan var eleverna i full färd med att placera ut tulpaner.

Under Gunnar Kajs ledning lyfte elever från Hvilan Utbildning tulpanerna på plats för att skapa det tänkta mönstret.

Tulpanerna från Olles Blommor levererades direkt i de lådor som de odlas i. När lådorna kommit på plats hjälptes elever från Hvilan Utbildning åt att lyfta ut tulpanerna ut lådorna för att skapa ett mjukare och mer tilltalande utseende på kurbitsen.

I mars är utbudet av tulpaner stort och det finns många olika sorter att välja bland. Den här fylldblommiga tulpansorten heter Viking. Ofta kallas fylldblommiga blommor för dubbelblommande, men det korrekta uttrycket är faktiskt fylldblommiga. Vissa tulpansorter, tex den cremefärgade Verona, doftar gott.

Rosa tulpaner är populära och till eventet användes tre olika rosa sorter: First Class, Columbus och Carola.

Röda tulpaner är extra populära till jul och Alla hjärtans dag, men fungerar såklart fint hela säsongen. Den här sorten heter Rescue.

Ett mönster växer fram och det sista steget var att placera ut minipåskliljor 'Tête-à-Tête' i punktmönster.

Fotograf Björn Sige förevigade installationen med sin drönare och fotade mönstret från ovan.

I denna bild ber vi dig extra uppmärksamma hjärtformen som alla elever avslutningsvis skapade.

Filmen visar hur kurbitsen växte fram under Gunnar Kajs varsamma ledning.

Förutom att njuta av blomsterprakten kunde besökare även skörda tulpaner från installationen. Vi uppmanade dem att skänka pengar till Rädda Barnen och belönades med ett litet diplom för detta.

Stort tack till alla inblandade för en fantastisk dag!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818