Gå direkt till innehåll
Glöm inte att köpa hem lökar till amaryllisens dag så de hinner blomma till jul!
Glöm inte att köpa hem lökar till amaryllisens dag så de hinner blomma till jul!

Blogginlägg -

Amaryllisodlare Jonas Samuelsson avslöjar sina bästa tips!

Vi svenskar har ända sedan 1800-talet fascinerats av skönheten hos amaryllisen som från en brun lök utvecklar de mest fantastiska trumpetliknande blommor. Amaryllisen har till och med tilldelats en alldeles egen dag, den 19 november.

Vi hälsade på amaryllisodlaren Jonas Samuelsson på Rönne Trädgård som avslöjade sina allra bästa amaryllistips.



Trädgårdsmästare Jonas Samuelsson är tredje generationen odlare som driver Rönne Trädgård, några mil söder om Örebro.


-Inför jul är amaryllis vår viktigaste kultur, av vilka vi driver fram ca 1000 st. För oss är det jätteviktigt med hög kvalitet och vi odlar amaryllis med en storlek på 32-34 cm i omkrets, det är en klassisk "trädgårdsmästarmodell" som ger nöjda och glada kunder! I handeln benämns dessa numera ibland som jumboamaryllis, men för oss är det en helt normal amaryllis så som de ska vara. Tyvärr har storleken på amaryllislökarna i handeln minskat under senare år till följd av prispress och lägre kvalitetskrav. Det finns nämligen ett tydligt samband mellan kvaliteten och lökens storlek, eftersom en större lök ger fler och kraftigare stänglar med fler och större blommor, berättar Jonas

Efterfrågan på amaryllis har ökat under en följd av år men kan nog betraktas som stabil numera och för många är det den viktigaste julblomman, en skillnad i försäljningen är att det säljs betydligt fler amaryllis veckorna innan första advent, och färre närmare jul. Eftersom de flesta amaryllisarna säljs i ett tidigt stadium och de tar flera veckor på sig för att komma i blom så är det klokt att köpa dem i god tid, det är ju mycket trevligare om de börjar blomma innan jul och inte i januari.

Rönne Trädgård driver fram ca 15 olika sorter och de vanligaste färgerna är de klassiskt röda följt av vita, mörkt blodröda och olika tvåfärgade sorter.

Jonas personliga favorit är 'Picasso', en tvåfärgad sort med vita klockor med röd kant och röda stänk.

-Det är en fantastiskt fin sort som är blomrik och ofta skjuter både tre och fyra stänglar, berättar Jonas.

Jonas Samuelssons bästa amaryllistips:

Satsa på kraftiga och fina lökar av lite större storlek, visst de kostar några tior mer -men de är de värda. En större lök ger fler och kraftigare stänglar med fler och större blommor.

Placera amaryllisen ljust, då växer den finast och stänglarna blir inte lika långa.

Du behöver i princip inte vattna amaryllisen i början, för mycket vatten ger en längre stängel och mer blad, däremot får man komma ihåg att öka på vattningen inför blomningen när knopparna börjar svälla.

Blomningen styrs mycket av temperaturen. Behöver du skynda på blomningen? Ställ den varmt. Växter den för fort? Välj en då en svalare placering.



Författaren genererade texten delvis med AI och har reviderat och redigerat innehållet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300