Gå direkt till innehåll
Tulpanvåren 2010 – vi siktar högre, mer och bredare

Pressmeddelande -

Tulpanvåren 2010 – vi siktar högre, mer och bredare

Informationsvägar
En ny helsvensk sida är www.tulpanguiden.se. Här handlar det bara om tulpaner, vinna-tulpaner-tävling, inspiration och snabbfrågor. Det är en sida som kommer att tilltala konsumenten med sin enkla och kortfattade information. Sidan öppnas upp i vecka 2, 2010.

Nu händer det mycket på informationsfronten. International Flower Bulb Center har nu ändrat sin hemsida och där finns det mesta om lökar och knölar. Adressen dit är www.blomsterlok.se. Fliken som heter press är tyvärr inte uppe ännu men en hel del information till konsumenter och branschen finns på plats. En hel del text finns på svenska men kommer att uppdateras efter hand.


Filmvisning
Från svart/vita foton i början av 1960–talet till små kortfilmer på datorn 2010, det är en spännande tid vi lever i. Länka gärna till www.tulpanguiden.se med början i vecka 2. Där kommer du att hitta ett par trevliga filmer som visar hur man hanterar sina tulpaner och ett enkelt men trevligt vårarrangemang.
2010 års tulpansäsong – högre, mer och bredare
130 miljoner tulpaner ska drivas fram i de svenska växthusen och en del sorter kommer vi att få se mer av än andra. Sorter som har ”vunnit mark” är bland annat ’First Class’, ’Christmas Dream’, ’Debutante’, ’Silver Dollar’, ’Prinses Irene’ och ’Charade’. Vi kommer totalt att kunna hitta ca 200 sorters tulpaner på blomsteravdelningarna under hela våren 2010.


När vi påstår att det satsas mer och bredare och att vi siktar högt betyder att vi bryr oss om tulpanerna och att producenterna av blomsterlök och tulpaner har satt igång ett arbete som vi hoppas på att konsumenten ska ha glädje av. Det har under två år gjorts en del insatser och kontroller för att förbättra hantering och kvalité på tulpanerna.
-    Skannat marknaden i inköpsledet och i butiksledet
-    Flygande kontroller i odlingen
-    LCA-analys (Livscykelanalys)
-    Hållbarhetstest
-    2010 kommer ett butikstest att genomföras i Malmö- och Göteborgsområdet. 18 stora butiker kommer här att delta i ett exponeringstest under hela säsongen 2010.


Tulpanens dag – 15 januari
I år firar Tulpanens dag 20 år. Det blir utdelning av tulpaner som vi brukar. Antalet tulpaner som delas ut är ca 10 000 i 6 städer. Där har vi stor hjälp av en del av landets floristskolor. För övrigt kommer vi att lotta ut mycket tulpanbuketter på olika sätt under säsongen som ett litet tecken på bemärkelsedagen.

Blomsterlökstrender 2010.
För 2010 gäller fyra trender; ‘Bright Mood’, ‘Bohemian Thoughts’, ‘Warm Desire’ och ‘Odd Romance’. ‘Bright Mood’ lägger tonvikten på känslan av säkerhet och struktur medan ‘Bohemian Thoughts’ lägger tonvikten på mönstrat och på ett intryck av varor som ser handgjorda ut. ‘Warm Desire’ reflekterar känslan av värme och mys där blommor kombineras med växter som har mörka bladverk. Trenden ‘Odd Romance’ speglar vår känsla hur vi försöker se världen mer positivt när tiderna är sämre, trenden använder sig av pastellfärger, lyxiga material och blommor för att skapa lust och en romantisk stil.

Se bifogat dokument för att läsa om trenderna.
För publicering under våren 2010.

Ämnen

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300