Följ Blomsterfrämjandet

Sköldpaddstuvan - en levande prydnad på utsatta ställen

Pressmeddelande   •   Jun 20, 2011 10:00 CEST

I naturen växer sköldpaddstuvan som undervegetation i regnskogar och därför kan denna lilla ypperliga växt klara sig alldeles utmärkt en bit in i rummet hemma hos oss.

Sköldpaddstuva, Callisia repens, blir fin i ytterkrukor på fot eller i små amplar där det krypande, tuvlika växtsättet kommer till sin rätt. Bladen är små och runda i en härlig olivgrön nyans och sitter tätt, tätt på korta rankor. Sköldpaddstuvan växer snabbt och måste beskäras med jämna mellanrum om man vill att den ska behålla sitt typiska växtsätt.

Sköldpaddstuvan finns till försäljning i våra trädgårdsbutiker året om och numera finns det en mängd olika sorter att välja mellan. Även om bladen är små är det dessa som är i fokus. De olika sorterna skiljer sig genom att bladfärg och bladstorlek varierar. Sköldpaddstuva får räknas till bladväxterna även om den under sommaren kan blomma med små, små oansenliga vita blommor.

Det är enkelt att få sköldpaddstuva att trivas. Växtplatsen ska inte ha skarp sol, här är det halvskugga och skugga som gäller. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna.

Sköldpaddstuvan omnämns ofta när det räknas upp krukväxter som är bra för allergiker.  Vill man vara riktigt säker kan eventuella blommor klippas bort så sprids det inte något pollen som kan irritera.

För publicering i augusti.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.