Gå direkt till innehåll
​Nytt och spännande om julens stjärnor

Pressmeddelande -

​Nytt och spännande om julens stjärnor

Varje år odlas det uppskattningsvis mellan 3-3,5 miljoner julstjärnor i Sverige. Julstjärnor är en viktig kultur för många svenska odlare eftersom de odlas fram på hösten när många andra växter inte har säsong. Det möjliggör odling året runt. Blomsterfrämjandet presenterar här de populäraste färgerna och spännande nyheter från årets utbud av julstjärnor.

Populäraste färgerna

Till julen tycker många av oss om att hålla fast vid gamla traditioner och seder och den populäraste färgen på julens stjärna är rött i olika nyanser. Framförallt har de mörkt röda nyanserna ökat i popularitet.

Samtidigt har den vita och enkla inredningstrenden kommit för att stanna och vita julstjärnor är mycket populära och står för ca 25-30 procent av marknaden. Lokalt är de än populärare: Terje Skalleberg från Skalleberg Handelsträdgård i Stockholm uppger till exempel att 40 procent av deras julstjärneförsäljning kommer från vita julstjärnor.

Utöver de vita och röda stjärnorna finns det även ett stort härligt utbud av flerfärgade och rosafärgade stjärnor, men deras andel uppgår bara till några procent.

Amaris

En ny rolig julstjärna som dykt upp i år är den härligt ceriserosa sorten ’Amaris’. Sorten har ett robust och fint växtsätt med många och relativt små högblad. Knopparna som sitter i centrum av braktéerna är ovanligt stora. Sorten är lätt att placera och extra fint är det att ställa några stycken tillsammans i en låda.

Klimatkompenserade stjärnor

Många växthus i Sverige värms idag med fossilfritt bränsle och svenska julstjärnor är odlade under goda odlingsförhållanden. Ett företag som har gått ytterligare ett steg är KE Petterssons Handelsträdgård i Helsingborg som valt att klimatkompensera för julstjärnesorten ’Jester’ genom trädplantering i Vi-skogen.

Catrin och Jeanette Jensen driver odlingen och de berättar:

-Vi tycker det är viktigt att prova nya grepp och därför har vi valt att klimatkompensera våra julstjärnor ’Jester’. Inledningsvis gjordes en livscykelanalys över en julstjärnas klimatpåverkan med hjälp av en beräkningsmetod från SLU. Genom att plantera träd i Tanzania binds nu den koldioxidmängd som går åt till odlingen. Samtidigt hjälper Vi-skogsprojektet till att förbättra människors livssituation på många olika positivt sätt.

De klimatkompenserade julstjärnorna säljs i en speciell påse med en Vi-skogens symbol på.

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300