Gå direkt till innehåll
Blomstrande trädgårdstrender...

Pressmeddelande -

Blomstrande trädgårdstrender...

De tydligaste trenderna inför 2014 är en hyllning till de historiska värdena, att det kollektiva glada odlandet hamnar i fokus och inte minst att prydnadsväxter gör comeback i inredningen. 

Den historiska trädgården 

I den historiska trädgården hittar vi gamla miljöer och redskap. Att ta tillvara gamla kunskaper inom odling och matlagning ligger i tiden. Här passar naturligt växter in som har en historia att berätta, men också växter som förnyar och skapar ett möte mellan tradition och nytänkande. 

Färgvalen är lugna och det är torra pasteller och naturliga toner i beige, brunt och terrakotta. Tulpaner, pelargon, lavendel, hortensia, rosenskära, cyklamen, heliotroprisp och alunrot är exempel på växter som hör hemma i den historiska trädgården.

Kollektivt odlande 

Färg och glädje, familjen i fokus och långbord där alla får plats är honnörsord i trenden som kallas kollektivt odlande. Men det finns också plats för cityodlaren med den lilla balkongen som vill skapa en lummig oas. Blomstrande planteringar och community gardens är givna inslag. Här passar växter med rik blomning och starka färger samt utplanteringsväxter av alla de slag. Idealet är att trädgården och hemmet blir lite vildare och inte så tillrättalagt, lite som om naturen själv vore trädgårdsmästaren. 

Färgvalen är starka med karibiskt klara färger och inslag av neon. Tagetes, dahlia, trädgårdsverbena, prydnadsgräs, krysantemum, julstjärna, amaryllis, begonior – är färgklickar som man måste ha! 

Grönt är skönt 

Under många år har trenden varit att vi allt mer flyttar ut i trädgården och att trädgården betraktas som en förlängning av vardagsrummet och köket. Trenden grönt är skönt kan beskrivas som tvärt om, det är dags för det gröna att flytta in i inredningen igen. Lampor blir växtlampor, bord blir blomsterbord, drinkvagnar blir blomstervagnar... och så vidare! Hälsomedvetandet och intresset för det ätbara är stort och växter som passar fint här är såväl de ätbara som de frodigt gröna. 

Färgmässigt är det här en riktig klorofyllbomb med gröna, gula och vita toner. Växtval: tomat, gurka, kryddväxter, murgröna, minipåsklilja, slideranka, alunrot och så klart våreld/höstglöd.

Trenderna presenteras av Elmia Garden i samarbete med Blomsterfrämjandet. 

Vid publicering av bilder ska Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt anges som by-line.


Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll